Acasa InternationalExterne Un marinar roman risca sa fie omorat de piratii somalezi

Un marinar roman risca sa fie omorat de piratii somalezi

scris de Ziua Veche
21 afisari

Un marinar roman, capturat de piratii somalezi in 2 februarie si-a anuntat prietena printr-un SMS ca piratii l-au amenintat ca-l vor executa marti daca nu vor primi suma de 400.0000 de dolari.


 

 

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor si reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor in Romania, Adrian Mihalcioiu, a declarat pentru Mediafax ca a fost contactat, luni, de catre prietena marinarului, care i-a spus ca barbatul va fi ucis daca piratii nu vor primi rascumpararea ceruta.

„A primit un telefon de la el si i-a transmis ca daca piratii nu vor primi 400.000 de dolari pana marti dimineata ii executa pe el si pe comandant, iar apoi vor scufunda nava cu ceilalti marinari la bord”, a afirmat Adrian Mihalcioiu.

El a mai precizat ca firma libiana, proprietara navei, ar fi strans suma de 300.000 de dolari, dar nu ar fi gasit modalitatea prin care acesti bani sa ajunga in mainile piratilor.

O situatie similara s-a inregistrat la sfarstirul lunii februarie, cand prietena marinarului roman declarase ca acesta se afla in pericol si solicitase interventia urgenta a autoritatilor romane. Ea afirma atunci ca a primit un telefon de la prietenul ei, care ii spusese ca piratii ameninta ca vor incepe sa ucida marinarii luati ostatici daca nu vor primi banii pe care ii cer pentru eliberarea navei.

Ministerul roman de Externe afirmase in februarie, la solicitarea Mediafax, ca o celula de criza a MAE monitorizeaza zilnic situatia navei si este in contact permanent cu firma proprietara a navei, care negociaza cu rapitorii.

La sfarsitul lunii martie, piratii somalezi cereau trei milioane de dolari rascumparare pentru eliberarea cargoului libian MV RIM, la bordul caruia se afla si un marinar roman, si amenintau ca ii vor ucide pe membrii echipajului in cazul in care nu primesc suma solicitata.

Proprietate a companiei libiene White Sea Shipping, cargoul MV Rim plecase din Romania si nu si-a anuntat ruta la autoritatile care supravegheaza traficul in Oceanul Indian.

Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat in nord-vestul Golfului Aden, la 2 februarie 2010. El s-a indreptat mai intai catre coasta somaleza a Golfului Aden, langa LasKorey, unde s-a intalnit cu forte din Puntland, existand schimburi de focuri intre acestea si pirati. Apoi, vasul s-a deplasat pe langa Cornul Africii, spre Garacad, in Oceanul Indian. La mijlocul lui februarie, Rim navigha intre Garacad si Kulub.

Echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul roman, iar ceilalti sirieni.

Primul proces al piratilor somalezi

Tot marti la Rotterdam, in Olanda a inceput primul proces din Europa, impotriva unor somalezi acuzati de piraterie. Cei cinci inculpati risca pana la 12 ani de inchisoare pentru tentativa de capturare a unui cargou in Golful Aden, in ianuarie 2009.

Suspectii, cu varste intre 25 si 45 de ani, au fost arestati pe 2 ianuarie 2009, dupa ce salupa lor, cu arme de foc la bord, a fost interceptata in timp ce se presupune ca se pregatea sa atace cargoul Samanyolu, inregistrat in Antilele Olandeze, trasmite Agerpres.
Olanda a emis mandate de arestare europene impotriva lor trei saptamani mai tarziu, data de la care suspectii se afla in arest.
Unul dintre avocatii somalezilor a precizat ca va contesta jurisdictia tribunalului olandez in acest proces, intrucat nava era inregistrata in Antilele Olandeze, care au sistem propriu de justitie. Un alt avocat a declarat, in timpul unei audieri din mai 2009, ca „piratii sunt pescari saraci care au actionat din pura disperare”.
Multi dintre suspectii arestati in operatiuni militare in Golful Aden in ultimii ani au fost eliberati din lipsa de probe.
Procesul de la Rotterdam este primul de acest fel in Europa, unde mai multe state, printre care Franta si Germania, desfasoara anchete si au emis cereri de extradare impotriva unor pirati somalezi.
Procesul de la Rotterdam va dura cinci zile, verdictul fiind asteptat pe 16 iunie.

0 comentariu

VICTIMA 07-04-2010 - 22:19

ACESTI PROCURORI CARE SE PRETEAZA LA ASEMENEA NEMERNICII TREBUIESC URGENT ARESTATI PT: OBSTRUCTIONAREA JUSTITIEI; SINT INFRACTORI F:F:F: PERICULOSI:

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS