Acasa InternationalExterne Un preot catolic a fost condamnat pentru pedofilie la o viaţă de rugăciuni

Un preot catolic a fost condamnat pentru pedofilie la o viaţă de rugăciuni

scris de D.P.
7 afisari

Un preot chilian pensionar acuzat de pedofilie a fost recunoscut culpabil de o anchetă a Vaticanului.

Vaticanul se confrunta ca cazuri de pedofilie pe banda rulantaPreotul în vârstă de 80 de ani, împotriva căruia s-a desfăşurat o anchetă a justiţiei, în 2010, pentru abuzuri sexuale asupra minorilor fără urmări, a fost condamnat la „o viaţă în rugăciuni şi penitenţă”, a anunţat – vineri – arhiepiscopul de Santiago, Ricardo Ezzati, potrivit Agerpres.

„Pe baza elementelor colectate, reverendul Fernando Karadima Farina este declarat culpabil de delictele menţionate şi în special de abuzuri asupra minorilor”, afirmă comunicatul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

„Ţinând seama de vârsta şi de starea sănătăţii reverendului, se consideră oportun să i se impună culpabilului să se retragă într-o viaţă de rugăciune şi penitenţă şi să acorde reparaţii victimelor abuzurilor sale”, a adăugat arhiepiscopul.

Karadima, fost formator de clerici, a fost acuzat în aprilie 2010 de cinci adulţi – care ocupă în prezent ei înşişi funcţii în Biserica Catolică chiliană – de abuzuri sexuale în urmă cu 20 de ani, când era preotul unei parohii cunoscute în Santiago.

Justiţia chiliană deschisese o anchetă asupra acestui caz /una din cele 15 proceduri în curs în Chile pentru presupuse cazuri de pedofilie iniţiate împotriva membrilor clerului/, dar a clasat dosarul fără urmări penale spre sfârşitul anului 2010. O curte de apel urmează totuşi să reexamineze dosarul în vederea redeschiderii anchetei.

Potrivit sancţiunii Vaticanului, comunicată de Monseniorul Ezzati, preotul Karadima nu mai poate ocupa vreo funcţie sacerdotală şi nici să se întâlnească cu persoane cărora le-a fost formator sau ghid spiritual. În caz de contravenţie, el poate fi exclus din cler.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult