Acasa InternationalExterne Ungaria: Bust al lui Miklos Horthy, la Csokako

Ungaria: Bust al lui Miklos Horthy, la Csokako

scris de M.A.
3 afisari

Bustul din piatră al lui Miklos Horthy a fost inaugurat sâmbătă la Csokako, o localitate cu 1.300 de locuitori, aflată la 60 de kilometri vest de Budapesta.

Ungaria: Bust al lui Miklos Horthy, la Csokako

Ungaria: Bust al lui Miklos Horthy, la Csokako (foto: barikad.hu)

„Horthy ne-a arătat calea”, a declarat primarul din Csokako, György Furesz. „Această ţară a fost destrămată încă o dată, asigurarea unităţii ţării era una dintre priorităţile sale”, a continuat primarul în faţa unei mulţimi de aproximativ 800 de persoane, dintre care unele agitau drapele sau purtau tricouri cu harta Ungariei mari, transmite Mediafax.

În opinia susţinătorilor săi, Horthy este cel care a redat mândria unei ţări destrămate în 1920 în urma tratatului de la Trianon şi care a dat dovadă de patriotism după confruntările sângeroase din timpul efemerei Republici a Consiliilor (1919), susţinută de Rusia sovietică.

O serie de evenimente recente care îl reabilitează pe fostul regent a lansat o dezbatere publică privind revenirea unui „cult Horthy” care depăşeşte cercurile de extremă dreapta, cu susţinerea personală a unor personalităţi apropiate Guvernului.

Alte trei sate ungare l-au celebrat recent pe Miklos Horthy, dând numele său unui parc, înălţând o statuie din lemn de mari dimensiuni sau reamplasând o placă de marmură în memoria sa pe peretele unei şcoli, de unde fusese înlăturată în 1947.

1 comentariu

Steluta Ion 18-06-2012 - 15:45

Nu stiti cumva o adresa de mail a domnului prim ministru Victor Ponta? As vrea sa vada si el acest articol, pentru ca in timpul vizitei sale PRIVATE in Polonia declara ca Romania isi asuma raspunderea pentru victimele holocaustului din Transilvania ocupata.

De acele crime se face vinovat regimul hortyst, dar ungurii ii ridica statui lui Horty si il declara erou national. In acest timp, noi, romanii, ii punem in carca aceste crime maresalului Ion Antonescu, il nedreptatim si il scoatem din cartea de istorie! Iar premierul ROMANIEI isi cere umil scuze pentru GRESELILE AUTORITATILOR DE ATUNCI si ASUMA RASPUNDEREA ROMANIEI pentru crime pe care NU le-a savarsit!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult