Acasa InternationalExterne Ungaria insistă să plătească gazul rusesc în ruble

Ungaria insistă să plătească gazul rusesc în ruble

scris de Misu Andrei
80 Afisari

Ungaria intenționează să plătească pentru gazul rusesc în euro prin Gazprombank, urmând ca aceasta să schimbe acești bani în ruble, pentru a fi în acord cu noile cerințe stabilite de Vladimir Putin, a anunțat șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, luni, conform Reuters.

Putin a amenințat, anterior, Europa că va tăia gazul dacă nu i se vor face plățile în ruble începând din 1 aprilie, în condițiile în care dictatorul rus încearcă să se răzbune pentru sancțiunile impuse de Occident ca urmare a invadării Ucrainei de către armata rusă.

Pe baza noii scheme de plată a Ungariei, sucursala companiei energetice ungare MVM, CEE Energy, va plăti viitoarea factură în euro în conturile Gazprombank, urmând ca aceasta să facă schimbul în ruble și să transfere banii către Gazprom Export, a spus Szijjarto.

Cu doar câteva săptămâni înainte de emiterea facturilor, Comisia Europeană a transmis că toate contractele prin care s-a stabilit plata în dolari sau euro trebuie respectate.

La puțin timp după realegerea în funcție, premierul Viktor Orban a spus că Ungaria este pregătită să plătească în ruble pentru gazul rusesc, într-o nouă mișcare de opoziție față de Uniunea Europeană care a încercat să facă un front unit împotriva amenințărilor lui Putin și a respins pretențiile acestuia.

„Legat de plata în ruble, avem o soluție care nu încalcă sancțiunile și care asigură resursele de gaz ale Ungariei”, a mai spus șeful diplomației ungare.

Szijjarto a spus că opțiunea de a plăti într-o monedă alta decât euro a fost inclusă într-un contract bilateral dintre CEE Energy și Gazprom Export, încheiat în septembrie, care va fi acum modificat pentru a reflecta noile schimbări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult