Acasa InternationalExterne Ungaria introduce o taxă pe profiturile extraordinare ale producătorilor de medicamente

Ungaria introduce o taxă pe profiturile extraordinare ale producătorilor de medicamente

scris de Misu Andrei
51 Afisari

Guvernul ungar a decis să introducă o taxă pe profiturile extraordinare ale producătorilor de medicamente, taxă care va fi bazată pe veniturile nete realizate în 2022 şi 2023, relatează Reuters.

Când vor ajunge la pacienți primele 17 medicamente noi de pe lista de compensate

Potrivit unui decret guvernamental publicat vineri seara, nivelul taxei va creşte progresiv în funcţie de cifra de afaceri şi va fi de 8% pentru veniturile nete de peste 150 de miliarde de forinţi (398,36 milioane de dolari).

Astfel, companiile trebuie să plătească anul viitor noul impozit atât pentru 2022, cât și pentru 2023, deoarece guvernul încearcă să reducă deficitul, care se preconizează că va atinge 6,1% din producția economică în acest an.Premierul ungar, Viktor Orban, a impus, la începutul acestui an, taxe extraordinare pentru o serie de sectoare, inclusiv bănci, asigurători, energie, dar și pentru companii aeriene. Sursa citată menționează că, acest lucru i-a zguduit pe investitori și a amintit despre taxele similare pe care Orban le folosea pentru a fixa bugetul după ce a ajuns la putere în 2010.

Totuşi, Orban trebuie să controleze deficitul și să evite recesiunea economică, inflația fiind așteptată să accelereze la 26-27% în lunile următoare.

Decretul publicat mai arăta că noua taxă va fi de 1% pentru veniturile nete sub 50 de miliarde de forinți și de 3% pentru veniturile între 50 de miliarde și 150 de miliarde de forinți, urcând la 8% pentru veniturile nete care depășesc 150 de miliarde de forinți.

Cea mai mare companie farmaceutică din Ungaria, Richter, va fi puternic afectată de noua taxă.

Potrivit datelor Bloomberg, Orban a majorat o taxă excepțională pentru rafinarea țițeiului rusesc la 95% la începutul acestei luni, lovind Mol Nyrt., o altă mare companie listată la Budapesta.

Premierul se grăbește să astupe bugetul după ce Uniunea Europeană a reținut ajutoare de miliarde de euro din cauza preocupărilor legate de statul de drept și protecția drepturilor omului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS