Acasa InternationalExterne Ungaria lui Orban, în atenţia Comisiei Europene

Ungaria lui Orban, în atenţia Comisiei Europene

scris de M.A.B.
5 afisari

Intens criticată, noua Constituţie ungară, intrată în vigoare la 1 ianuarie, este examinată de experţii europeni, care încearcă să stabilească dacă încalcă legislaţia UE.

Viktor Orban

Viktor Orban (foto: huffingtonpost.com)

Noua lege fundamentală din Ungaria este criticată sever atât pe plan intern, cât şi la Bruxelles şi Comisia Europeană are în vedere chiar şi declanşarea unei proceduri de „infringement„, adică de sancţionare a statului în cauză, transmite RRA. Comisia Europeană a exprimat îngrijorări în legătură cu modificările legislative vizate de Ungaria încă din luna decembrie.

În acest moment, o dată cu intrarea în vigoare a Constituţiei, e verificată forma finală, iar experţii europeni trebuie să stabilească dacă aceasta încalcă sau nu legislaţia europeană. O eventuală nerespectare a acesteia duce la declanşarea aşa-numitei proceduri de „infringement„, sancţionarea statului vizat.

Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „în decembrie, am fost în măsură să discutăm cu guvernul Ungariei despre posibilele incompatibilităţi dintre proiect şi tratatele europene”. De asemenea Olivir Bailly a precizat că „am cerut unele modificri, iar acum, o dată cu intrarea în vigoare, începe o noua etapă, una cu greutate oficială mai mare: analizăm impactul legislaţiei, iar Colegiul comisarilor va decide în perioada următoare dacă e cazul să declanşeze procedura de infringement„.

Uniunea Europeană e nemulţumită şi de adoptarea, la Budapesta, a unei legi ce reduce independenţa Băncii Naţionale în favoarea controlului guvernamental. În aceste condiţii, presiunea pieţelor s-a accentuat, iar moneda ungară s-a depreciat miercuri, la un nivel record faţă de euro.

Socialiştii şi liberalii din Parlamentul European trag un semnal de alarmă

Liderul grupului liberal din Parlamentul European (ALDE) Guy Verhofstadt a solicitat miercuri sporirea presiunilor asupra autorităţilor ungare din cauza „eroziunii periculoase a instituţilor democratice” ale ţării, transmite Mediafax. Conform declaraţiei lui Verhofstadt, „evoluţiile recente precum subminarea libertăţii presei şi înlăturarea jurnaliştilor sunt profund îngrijorătoare şi confirmă preocupările puternice pe care le-am exprimat şi anul trecut în aceeaşi perioadă”.

Verhofstadt a apreciat iniţiativa Comisiei Europene de a solicita Ungariei să retragă anumite legi care se consideră că „subminează principiile de bază ale libertăţii şi democraţiei” şi a adăugat că reticenţa de a respecta aceste solicitări ar trebui să atragă după sine sancţiuni legale şi politice din partea instituţiilor europene. „ALDE intenţionează să abordeze în continuare problema cu toate mijloacele parlamentare de care dispune pentru a se asigura că reformele reacţionare ale guvernului Orban vor fi retrase”, arată declaraţia. Verhofstadt a insistat că a sosit momentul să fie aplicată o procedură europeană „pentru a proteja democraţia şi drepturile fundamentale în Ungaria şi UE în ziua de azi, a evita instituirea unui precedent periculos şi a unui exemplu negativ pentru ţările ce vor să se alăture Uniunii”.

La rândul său, preşedintele interimar al Partidului European Socialist (PES) Serghei Stanişev şi-a exprimat opoziţia faţă de reformele ungare într-o declaraţie dată miercuri. Acesta a declarat că, aparent, guvernul lui Viktor Orban „nu mai are controlul asupra situaţiei din ţară”.

Guvernul Orban îşi apără cu tărie Constituţia controversată

Guvernul ungar a apărat cu tărie noua Constituţie intrată în vigoare la 1 ianuarie şi pe care atât criticii din interior, cât şi cei din afara ţării o consideră un atac la adresa democraţiei, scrie şi Financial Times. Noua Constituţie a Ungariei şi alte câteva legi ‘cardinale’ asociate adoptate chiar înainte de Anul Nou au cauzat o îngrijorare tot mai mare la nivel internaţional. Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, i-a trimis săptămâna trecută lui Viktor Orban o scrisoare în care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu democraţia din Ungaria, aminteşte publicaţia citată de Agerpres.

Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al lui Orban, a declarat pentru Financial Times că multe din criticile legate de noua Constituţie sunt exagerate sau incorecte. „Dacă cineva spune că actualul guvern ungar vrea să conducă Ungaria spre dictatură, ce pot să spun? Nu, nu face acest lucru, deoarece este un guvern democratic”, a afirmat Peter Szijjarto. El a insistat asupra faptului că noua Constituţie a fost concepută pentru a înlocui actuală lege fundamentală considerată imperfectă şi care, spre deosebire de vecinii Ungariei, a rămas în vigoare în formă modificată de la căderea comunismului în Europa de Est în urmă cu două decenii.

Szijjarto a comparat vâlva legată de noua Constituţie de criticile din urmă cu un an privind noua lege a mass-media, despre care a spus că s-au dovedit a fi lipsite de fundament. „Criticii au spus că libertatea presei va muri. Cine vine în Ungaria şi deschide orice ziar sau se uită la ştirile de la televiziune poate vedea ce lucruri dure se spun despre noi”, a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt al premierului ungar a respins acuzaţiile oponenţilor potrivit cărora retrasarea limitelor constituţionale într-o nouă lege electorală ar putea consolida poziţia partidului Fidesz aflat la putere. Szijjarto a negat afirmaţiile analiştilor conform cărora sub noile limite Fidesz ar fi câştigat alegerile din 2002 şi 2006 pe care le-a pierdut după vechiul sistem, spunând că este imposbil de a anticipa comportamentul electorilor.

Criticii au atras de asemenea atenţia că reformele sistemului judiciar oferă guvernului o influenţă exagerată asupra instanţelor, în special numirea lui Tunde Hando, prietenă de familie cu Orban, în funcţia de şefă a Oficiului Naţional de Justiţie. Instituţia are puterea de a numi judecători şi de a repartiza cazurile instanţelor după propria alegere. Szijjarto a spus că Tunde Hando a fost judecătoare ‘timp de decenii fără nicio singură plângere’. „Este un expert extrem de respectat”, a spus el. Reforma a fost concepută pentru a accelera procesele din sistemul judiciar greoi şi ineficient din Ungaria. „Oamenii par să creadă că (doamna Hando) poate dicta verdictele anticipat. Nu cred că independenţa sistemului judiciar este în pericol”, a spus Szijjarto

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult