Acasa InternationalExterne UPDATE Ungaria lui Orban a luat-o pe coajă de la UE

UPDATE Ungaria lui Orban a luat-o pe coajă de la UE

scris de M.I.
31 afisari

UPDATE 13,49. Comisia Europeană a aprobat miercuri suspendarea fondurilor europene destinate Ungariei pentru anul 2013, în valoare de 495 de milioane de euro, din cauza măsurilor insuficiente ale Guvernului de la Budapesta în privinţa deficitului pe 2012. Decizia a fost luată în cadrul Colegiului Comisarilor, a anunţat vicepreşedintele CE, Olli Rehn.

——————-

Comisia Europeană propune miercuri îngheţarea plăţii unei părţi substanţiale din ajutoarele destinate Ungarei în 2013 în cadrul fondurilor de coeziune, pentru a constrânge guvernul lui Viktor Orban să reducă deficitul bugetar considerat excesiv.
Viktor Orban

Viktor Orban (foto: huffingtonpost.com)

Valoarea exactă a fondurilor îngheţate va fi decisă miercuri în cadrul unei reuniuni a comisarilor şi va fi apoi comunicată de comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a precizat pentru AFP o sursă apropiată de dosar, transmite Agerpres. Ungaria ar urma să primească 1,7 miliarde de euro în 2013 din cadrul fondurilor de coeziune, iar ‘un procentaj substanţial’ va fi îngheţat. Decizia de miercuri va trebui aprobată de statele membre ale UE în martie şi nu se va aplica decât de la 1 ianuarie 2013.
‘Guvernul ungar poate evita această sancţiune prezentând la toamnă o corecţie la bugetul pentru 2012 şi un proiect de buget pentru 2013 care să permită reducerea deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB’, a explicat sursa citată. ‘Este vorba mai degrabă de un îndemn la acţiune decât de o sancţiune’, a subliniat aceasta. ‘Mingea este în terenul guvernului ungar, care trebuie să demonstreze că acceptă să respecte regulile UE’, a adăugat sursa.
Ţările din UE au dat undă verde pentru eventuale sancţiuni financiare împotriva Ungariei din cauza deficitului excesiv la 24 ianuarie, chiar în ziua când premierul ungar Viktor Orban efectua o vizită la Bruxelles. ‘Ungaria nu a făcut ce era necesar’, iar decizia luată marţi ‘permite Comisiei Europene să ia măsuri suplimentare’, a explicat ministrul danez de finanţe, Margrethe Vestager, a cărei ţară deţine preşedinţia UE, în cadrul unei conferinţe de presă. Propunerea care va fi înaintată miercuri este urmarea unei decizii de marţi.
Ungaria face obiectul unei proceduri de încălcare a Pactului de Stabilitate din 2004, data aderării sale la Uniunea Europeană. Nicio altă ţară nu face de atât de mult timp obiectul unei astfel de proceduri de infringement. Este pentru prima dată când Comisia Europeană pune în aplicare astfel de sancţiuni, care vor servi ca precedent pentru ţările din afara zonei euro care îşi scapă de sub control conturile publice.

2 comentarii

प्रिंस Parpanghel Carpathians 22-02-2012 - 11:33

Ungaria a facut o optiune extrem de gresita , cand a alunecat din nou pe pista unui nationalism fascioid, si a blocat economic initiativa clasei de mici antrepenori . Mitul UNGARIEI MARI intr-o EUROPA UNITA a fost o greseala si indiferent de spiritul national,si duce la COLAPS !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult