Acasa InternationalExterne Ungaria. Mii de persoane au protestat fațǎ de taxa pe Internet

Ungaria. Mii de persoane au protestat fațǎ de taxa pe Internet

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Mii de manifestanţi s-au adunat în centrul Budapestei pentru a protesta faţă de planul Guvernului ungar de a impune o taxă pentru utilizarea Internetului, ȋn seara de duminicǎm 26 octombrie.

Ungaria. Mii de persoane au protestat fațǎ de taxa pe Internet (foto:picturesdotnews.com)

Ungaria. Mii de persoane au protestat fațǎ de taxa pe Internet (foto:picturesdotnews.com)

„O sută de mii împotriva taxei pe Internet” a fost denumitǎ pagina evenimentului protestului pe Facebook, fondatorul acesteia, Balazs Gulyas cerȃnd  Guvernului de la Budapesta să retragă proiectul de lege privind taxa pe internet. Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, impune tot mai multe taxe asupra oamenilor şi îşi dezamăgeşte chiar şi propriul electorat, a declarat el în faţa mulţimii adunate lângă clădirea Ministerului Economiei, în Piaţa Jozsef Nador. Conform mediafax, Balasz Gulyas a avertizat Guvernul de la Budapesta cu organizarea unui nou protest, marţi, 28 octombrie, în cazul în care nu va retrage acest proiect de lege în termen de 48 de ore.

Guvernul ungar intenţionează să introducă o taxă pe transferul de date prin internet care va fi suportată de furnizorii de internet. Noua taxă este prevăzută într-un proiect de cod fiscal prezentat parlamentului. Potrivit acestuia, furnizorii de internet va trebui să plătească 150 de forinţi (0,5 euro) pentru un Gigabyte de date. Guvernul premierului Viktor Orban a impus în ultimii ani taxe speciale, la început de criză, apoi făcute permanente, în sectorul bancar, în cel de retail, de telecomunicaţii şi de energie pentru a ţine sub control deficitul bugetar şi a evita implementarea măsurilor nepopulare de austeritate.

Aceste suprataxe erodează profiturile companiilor şi afectează imaginea ţării în faţa investitorilor internaţionali. Vestea taxei pe internet a trezit furie în rândul consumatorilor, care se tem că furnizorii vor majora facturile. Ministerul economiei a calculat că noua taxă va aduce la buget venituri anuale de 20 de miliarde de forinţi (65,3 milioane euro).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult