Acasa InternationalExterne Ungaria oficializeaza comemorarea Tratatului de la Trianon

Ungaria oficializeaza comemorarea Tratatului de la Trianon

scris de Ziua Veche
1 afisari

Incepand cu anii 80, miscarile extremistre din Ungaria au organizat in fiecare an, pe data de 4 iunie, manifestatii in fata ambasadelor Romaniei, Slovaciei si Serbiei pentru a protesta fata de semnarea Tratatului de la Trianon, care a marcat destramarea monarhiei austro – ungare. Parlamentarii Laszlo Kover (Fidesz) si Zsolt Semjen (liderul Crestin – Democratilor) au inaintat miercuri parlamentului o propunere legislativa potrivit careia data de 4 iunie va deveni “Ziua Unitatii Nationale”, informeaza politics.hu. Proiectul, sustinut in primul rand de partidul de extrema dreapat Jobbik, afirma ca tratatul a marcat constiinta natiunilor din Europa Centarla si de Est, influentand, in mod direct si indirect, istoria regiunii. Cei doi parlamentari solicita parlamentului sa recunoasca faptul ca “membrii si comunitatile maghiare subordonate autoritatilor mai multor state sunt parte a natiunii maghiare unite, a carei coeziune dincolo de granitele statului reprezinta o o realitate si un element definitoriu a identitatii personale si a comunitatii”. In acelasi timp, proiectul sustine ca pana acum, incercarile de rezolvare a problemelor create de tratat au esuat si afirma ca solutia consta in cooperarea dintre natiunile democratice, avand ca punct de pornire libertatea individului si dreptul comunitatilor nationale la autodeterminare. Nu in ultimul rand, propunerea condamna incercarile anumitor state de a asimila minoritatile nationale care traiesc acolo.

Practic, prin aceasta lege, Ungaria oficializeaza toate manifestatiile organizate de miscarile extremiste din aceasta tara. Propunerea celor doi parlamentari a fost ptrimita cu entuziasm de lideii Jobbik, care au precizat ca in cazul in care legea va fi aprobata, aceasta va fi un succes personal al formatiunii. Ildiko Lendvai, liderul socialistilor (MSZP), a declarat ca formatiune sa va sustine propunerea. Interesant este faptul ca, desi in timpul campaniei eletorale s-au delimitat de Jobbik, atat Fidesz, cat si socialistii, sustin acum o idee a acestei formatiuni. Tot miercuri, Viktor Orban, noul premier, a anuntat ca pana la mijlocul sau cel tarziu sfarsitul anului 2012, Ungaria va avea o noua Constitutie. “Cu doua treimi in parlament, o forta politica nu isi poate permite sa pastreze o Constitutie adoptata in anul 1949”, a adugat Orban.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult