Acasa InternationalExterne Ungaria vrea ca UE să extindă interdicția privind importurile de cereale ucrainene și după 15 septembrie

Ungaria vrea ca UE să extindă interdicția privind importurile de cereale ucrainene și după 15 septembrie

scris de Misu Andrei
56 Afisari

Ungaria își dorește ca interdicţia aprobată de UE privind vânzările interne de cereale ucrainene în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina să fie prelungită dincolo de actualul termen la care ar urma să expire, care este 15 septembrie, a declarat, joi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează Reuters.

 (foto: paginadeagricultura.ro)

Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie„, a declarat Gergely Gulyas, într-un briefing de presă, adăugând că Ungaria este pregătită să reimpună o interdicţie naţională de import dacă UE nu prelungeşte măsura.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările pe piaţa internă de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a-i proteja pe fermierii locali. Totuși, aceste ţări trebuie să permită tranzitul cerealelor pentru a fi exportate în alte țări. Această interdicţie urmează să expire la 15 septembrie.

Şi Polonia, care se pregăteşte de alegeri în toamnă, a declarat că nu va ridica interdicţia, chiar dacă UE nu va conveni asupra prelungirii acesteia.

Înainte ca măsura să primească aprobarea UE, ţările central-europene, cu excepţia României, au impus interdicţii unilaterale la începutul acestui an asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja producătorii interni, după o creştere bruscă a exporturilor de cereale ucrainene în cele cinci state în 2022 şi la începutul anului 2023.

Actualul acord UE pentru protejarea fermierilor din cele cinci state urmează să expire luna viitoare, iar ţările central-europene doresc ca acesta să fie prelungit cel puţin până la sfârşitul anului.

La începutul lunii august, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunțat că țara sa își va închide granița pentru cerealele ucrainene după 15 septembrie, transmitea Ukrinform.

Chiar dacă UE nu va lua o astfel de decizie, noi vom închide granița pentru produsele ucrainene după 15 septembrie. Cred că unele dintre cele cinci țări din prima linie vor face la fel. Acest lucru nu este împotriva nimănui, ci pentru bunăstarea fermierilor polonezi”, a spus atunci Robert Telus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult