Acasa InternationalExterne Ungaria vrea gard la granița cu România. Reacţia MAE

Ungaria vrea gard la granița cu România. Reacţia MAE

scris de D.P.
17 afisari

Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți, a declarat marți ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmit MTI și Reuters.

gard granita ungria romania”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României”, a spus șeful diplomației ungare, într-o conferință de presă.

Szijjarto a precizat că măsura este necesară întrucât traficanții de persoane care acționează de-a lungul graniței cu Serbia își modifică ruta către granița cu România și este probabil ca presiunea migraționistă să se mute în direcția României.

Oficialul ungar a susținut că Uniunea Europeană trebuie să-și elaboreze prioritățile în tratarea crizei refugiaților. El a subliniat că protecția granițelor ar trebui să se afle pe prima poziție a acestei liste de priorități, urmată de furnizarea de ajutor umanitar Turciei, Libanului, Iordaniei și altor țări vecine Siriei în vederea creării și administrării centrelor de primire a refugiaților.

”UE trebuie să ajute aceste țări să ofere asistență refugiaților, în conformitate cu convențiile internaționale”, a subliniat Peter Szijjarto.

Potrivit agentiei de presă croate Hina, perspectivele unei lungi așteptări la granița ungară și posibila încarcerare sau expulzare înapoi în Serbia i-ar putea forța pe mulți migranți să caute rute alternative către vest, spre Croația, sau spre est, prin România, chiar dacă aceste țări nu fac parte din spațiul Schengen.

”Poate vom încerca Croația, apoi Slovenia și de acolo spre Viena și Germania. Nu știu dacă este un plan bun, dar trebuie să încercăm”, a declarat un refugiat sirian pentru Reuters.

Reacţia MAE

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european.

”Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenție cu puțin timp înainte de a fi anunțată public. MAE a informat în timp util, de urgență, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situație. Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziție a fost deja comunicată părții ungare”, precizează MAE într-un comunicat de presă, referindu-se la intenția Ungariei de a construi un gard la granița cu România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult