Acasa InternationalExterne Ungaria – „Ziua Indignării”: Proteste anti-Orban la Budapesta

Ungaria – „Ziua Indignării”: Proteste anti-Orban la Budapesta

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă în seara de luni, 17 noiembrie, la Budapesta, pentru a protesta față de politica premierului Viktor Orban.

Ungaria – „Ziua Indignării”: Proteste anti-Orban la Budapesta (foto:bbc.co.uk)

Ungaria – „Ziua Indignării”: Proteste anti-Orban la Budapesta (foto:bbc.co.uk)

Această „Zi a indignării” a fost ultima dintr-o serie de manifestări care au debutat luna trecută contra unui proiect de lege, considerat ca un pericol pentru libertățile civile, vizând taxarea traficului de date pe internet.  Pus sub presiune și aspru criticat de Washington și Bruxelles, Viktor Orban a anunțat în cele din urmă la sfârșitul lunii octombrie retragerea acestei inițiative legislative. Adunată în fața Parlamentului, mulțimea, estimată la aproximativ 25.000 de persoane, a scandat luni „Orban, afară!”. Un student prezent la protest, Balint Farkas, a subliniat că  mulțumea „nu vrea ca Orban să ne împingă în brațele lui Putin și ale Rusiei.”, întrcât „suntem o țară din uniunea Europeană și vrem să rămânem acolo”.

După împrăștierea manifestanților, câteva mii de persoane au rămas pe loc și au izbucnit ciocniri cu poliția când unii indivizi au încercat să pătrundă în parlament. Ulterior, sute de polițiști au ocupat poziție în fața intrării în clădire. Alte aproximativ 20 de manifestații de „indignare”, dar de o amploare mai redusă, au fost, de asemenea, organizate luni în întreaga Ungarie.

Abandonarea taxei pe internet, după enormele manifestații din octombrie, reprezintă unul din rarele eșecuri ale premierului Orban după instalarea sa la putere în 2010. Viktor Orban, ales în 2010 și reînvestit după legislativele din aprilie, stârnește numeroase critici în Europa și în SUA pentru reformele sale, considerate de adversari o primejdie la adresa libertăților justiției și mass-media.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult