Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru Pace 2012 | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Uniunea Europeană recompensată cu premiul Nobel pentru Pace 2012

Uniunea Europeană recompensată cu premiul Nobel pentru Pace 2012

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Institul Nobel din Oslo a anunţat că premiul Nobel pentru Pace pe 2012 a fost acordat Uniunii Europene (UE).

UE

Uniunea Europeană recompensată cu premiul Nobel pentru Pace 2012

Cei cinci membri ai Comitetului Premiului Nobel pentru Pace a luat decizia în unanimitate de a acorda premiul Nobel pentru Pace pe 2012 Uniunii Europene. Anunţul Institutului Nobel a fost anticipat de postul de televiziune norvegian NRK. Preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Throbjoern Jagland a motivat alegerea pentru NRK spunând că „UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa„.

Premiul Nobel pentru Pace, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), va fi decernat într-o ceremonie specială la Oslo în 10 decembrie, potrivit Agerpres. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament, luni, 15 octombrie urmând să fie decernată ultima distincţie din acest an cea pentru economie.

La ediţia din acest an, joi,  chinezul Mo Yan a câştigat premiul Nobel pentru literatura, la care a fost nominalizat şi românul Mircea Cărtărescu, miercuri, Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz au obţinut premiul Nobel pentru chimie, după ce săptămâna a început cu decernarea premilor pentru medicină şi fizică. Premiul Nobel pentru medicină a fost adjudecat de Shinya Yamanaka şi John Gurdon, în timp ce Serge Haroche şi David J. Wineland au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Fizică.

3 comentarii

Salut 12-10-2012 - 17:59

De bine ce-au bombardat Libia. Atat i-au „pacificat” pe aia, ca acum, prin zona, sar ambasade in aer.

Huhu Ciu 12-10-2012 - 21:56

Sa-i ia dracul pe Barosso si Reding, ne-au bagat cu forta pe git pe tiranul Basescu, impotriva vointei celor 7.4 miloane romani care l-am scuipat jos!

Viorica Ianc 13-10-2012 - 06:25

Cercul asta cu stele a luat-o mult spre rasarit si s-a pierdut Peninsula Iberica
si Irlanda…si Gibraltar (englez-spaniol ?)
Suedia nu a mai fost in razboi european din 1905 ?
Pe undeva originea dinamitei se trage de prin China !
Stramosii Uniunii Europene ? Daca iei schimbarea de generatie de 20 de ani.
Si Blaga a pierdut Nobel. Dupa sufletul meu este mare diferenta intre Lucian si Mircea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult