Acasa InternationalExterne Uniunea Europeană va ajuta Ucraina cu 11 miliarde de euro

Uniunea Europeană va ajuta Ucraina cu 11 miliarde de euro

scris de C.S.
0 afisari

Preşedintele Comisie Europene, José Manuel Barroso, a prezentat un plan de ajutorare financiară pentru Ucraina, aflată în pragul falimentului. Noua administrație de la Kiev va primi cel puțin 11 miliarde de euro, în următorii doi ani. Anunțul vine cu o zi înaintea unui summit extraordinar pe tema crizei din această fostă republică sovietică.

UE a aprobat ajutorul financiar pentru Ucraina.

„Comisia Europeană a identificat astăzi (miercuri) un program de ajutorare a Ucrainei. Aceasta este contribuţia noastră la summitul şefilor de stat şi de guvern de mâine (joi). În total, pachetul ar putea aduce o susţinere în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro, în următorii doi ani, (sumă) provenind de la bugetul UE şi instituţiilor financiare europene”, a declarat preşedintele CE José Manuel Barroso.

În primă fază, Uniunea Europeană va ajuta Ucraina să-şi plătească datoria în valoare de două miliarde de dolari pentru livrări de gaze naturale ruseşti. Europenii nu trebuie să se îngrijoreze, însă, în privinţa aprovizionării cu gaze întrucât Moscova are nevoie de bani, a declarat marţi comisarul pentru Energie Gunther Oettinger, citat de AFP.

Noua putere de la Kiev a afirmat că are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani şi că aşteaptă din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest an.

Executivul european are în vedere mai multe scenarii pentru acordarea unui ajutor financiar Ucraine În acest sens, Comisia colaborează cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar urma să acorde cea mai mare parte a ajutorului financiar.

O misiune de experţi de la Comisia Europeană a sosit luni la Kiev, pentru a evalua sprijinul financiar de care are nevoie Ucraina. Misiunea UE va rămâne la Kiev aproximativ o săptămână şi este în legătură strânsă cu echipa FMI, care a ajuns marţi în capitala Ucrainei.

1 comentariu

UnUL 05-03-2014 - 22:45

E un început promițător. Să fie într-un ceas bun!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult