Acasa InternationalExterne UPDATE Belarus: 600 de protestatari, condamnati la 15 zile de inchisoare

UPDATE Belarus: 600 de protestatari, condamnati la 15 zile de inchisoare

scris de M.A.
6 afisari

UPDATE 12.55: Aproximativ 600 de persoane care au participat, duminică, la Minsk, la protestele împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko au primit pedepse cu închisoarea între 5 şi 15 zile, a anunţat marţi şeful poliţiei din capitala belarusă, Leonid Farmaghei, citat de AFP.

„Deciziile judiciare au fost luate împotriva a peste 580 de persoane care au luat parte la acţiunea opoziţiei la Minsk”, a declarat oficialul, citat de agenţia Interfax, precizând că este vorba despre „pedepse mergând de la 5 la 15 zile de închisoare”. Potrivit generalului Farmaghei, mai multe persoane, printre care minorii şi părinţii a doi copii, au fost eliberate. Au fost puşi în libertate, de asemenea, cetăţeni străini, printre care jurnalişti, a adăugat şeful poliţiei, potrivit Mediafax.


UPDATE 18.50: Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că 639 de persoane au fost arestate luni seara în Belarus pentru că au participat, duminică, la Minsk la manifestaţia opoziţiei. „Sunt acolo 639 de persoane”, a declarat Lukaşenko, vorbind despre centrele de detenţie de la Minsk. „Credeţi că l-am luat şi l-am dus în altă parte?”, a declarat el, referindu-se la Vladimir Nekliaev, arestat în cursul nopţii împreună cu alţi şase candidaţi ai opoziţiei la prezidenţiale.


Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fost reales din primul tur cu 79,67 la sută din voturi, potrivit rezultatelor Comisiei Electorale de luni dimineaţa, în timp ce mai mulţi candidaţi la preşedinţie au fost arestaţi în noaptea de duminică spre luni.

Aproape cinci milioane de persoane au votat în favoarea lui Lukaşenko, reprezentând 79,67 la sută dintre alegători, a anunţat Comisia, după ce a numărat toate buletinele de vot, potrivit agenţiei RIA Novosti, citata de Mediafax. Conform Comisiei, rata participării a fost de 90,66 la sută. Aproximativ şapte milioane de alegători erau chemaţi să aleagă între cei zece candidaţi înscrişi în aceste alegeri, un număr record.Însă, în noaptea de duminică spre luni, cel puţin patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Belarus au fost arestaţi, după o manifestaţie a opozanţilor, protestând faţă de realegerea, de altfel aşteptată, a lui Lukaşenko. Andrei Sannikov, care a obţinut, potrivit Comisiei, 2,56 la sută din voturi, Nikolai Statkevici (1,04 la sută din voturi), Rigor Kastusev şi Vitali Rimaşevski (1,1 la sută din voturi) au fost arestaţi, au declarat purtătorii lor de cuvânt. Un alt opozant, Vladimir Nekliaev (1,77 la sută din voturi), rănit anterior, în timpul manifestaţiei, ar fi fost arestat de forţele de ordine în timp ce se afla la spital, a anunţat presa, dar această informaţie nu a fost confirmată. O jurnalistă AFP a fost, de asemenea, arestată în noaptea de duminică spre luni.

Duminică seara, sute de persoane au fost reţinute, în mod violent, de forţele de ordine, în timpul acestei manifestaţii. Sute de membri ai forţelor de ordine purtând căşti, înarmaţi cu scuturi şi cu bastoane, au intervenit în mod masiv şi cu o viteză impresionantă în Piaţa Independenţei din Minsk, unde se află, în aceeaşi clădire, Guvernul, Parlamentul şi Comisia Electorală. Lovind manifestanţii, arestându-i sau obligându-i să fugă, poliţia a preluat, către ora 21.30 GMT (23.30, ora României), controlul asupra pieţei, ocupată, cu o oră mai devreme, de zeci de mii de protestatari, potrivit unei estimări AFP.

Poliţia a intervenit în timp ce mulţimea încerca să ia cu asalt acest imobil vast, spărgând uşi şi ferestere. „Aici şi-a declarat Belarusul independenţa, în 1991, aici va cădea dictatura lui Lukaşenko, astăzi”, a declarat Sannikov, înainte de de confruntări. Poliţia antirevoltă a încercat, iniţial, către ora 17.30 GMT (19.30, ora României) să disperseze, cu ajutorul unor grenade asurzitoare şi bastoane, un prim grup de 200 de manifestanţi. Opoziţia a făcut apel, încă de sâmbătă, la un miting, duminică, pentru a denunţa fraude electorale masive orchestrate, în opinia acesteia, de puterea belarusă.

Lukaşenko, aflat de 16 ani la conducerea acestei ţări, situată între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia, a fost calificat drept „ultimul dictator din Europa” de fostul preşedinte american George W. Bush. „Nu vă îngrijoraţi, nu va fi nimeni acolo în această seară”, a declarat el, duminică. „Nu putem vorbi absolut deloc de falsificarea scrutinului”, a adăugat el.

Campania electorală a fost un pic mai liberă decât cea din 2006, dar criticii estimează că a fost vorba doar de o mimare a democraţiei. Ales în 1994, în primele alegeri prezidenţiale din Belarusul independent, singurele recunoscute ca democratice de Occident, Lukaşenko a fost reales în 2001 şi 2006, la finalul unor scrutinuri marcate de iregularităţi şi reprimarea opozanţilor. Liderul belarus critică uneori Uniunea Europeană, pe care a acuzat-o, la sfârşitul lui noiembrie, că pune ţara sa „neîncetat sub presiune”, alteori Rusia, aliatul tradiţional şi furnizoul de hidrocarburi, căreia i-a reproşat că i-ar finanţa pe opozanţii săi. Un personaj plin de culoare şi cunoscut din cauza mustăţii lui celebre, Lukaşenko nu ezită să se afişeze pe terenuri de hochei sau pe motocicletă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult