Acasa InternationalExterne USGS: Seism de 7,3 pe Richter în Indonezia și alertă de tsunami

USGS: Seism de 7,3 pe Richter în Indonezia și alertă de tsunami

scris de Laurentiu Banches
15 afisari

Institutul american de geofizică USGS a anunțat că sâmbătă, 15 noiembrie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade în Insulele Moluce, dn estul Indoneziei, fiind emisă și alertă de tsunami.

seismograph

USGS: Seism de 7,3 pe Richter în Indonezia și alertă de tsunami (foto:daviddarling.info)

Cutremurul a avut loc la ora locală 10:31 (04:31, ora României) şi a fost localizat la o adâncime de 46 de kilometri şi la 154 de kilometri nord-vest de Insula Ternate, potrivit USGS. „Un tsunami este posibil pe coastele situate până la 300 de kilometri distanţă” de epicentrul cutremurului, au menționat seismologi. „Valuri tsunami ar putea atinge zone ale Indoneziei, dar şi ale Filipinelor, Japoniei, Taiwanului şi ale altor insule din Pacificul de Sud”, a precizat Centrul de alertă a tsunamiurilor din Pacific. „Am emis rapid o alertă de tsunami„, a declarat pentru un oficial al Agenţiei meteorologice indoneziene.

Julius Galgiano, un seismolog din cadrul Guvernul filipinez, a afirmat că Filipine au emis de asemenea o alertă de tsunami. „Am solicitat autorităţilor locale să aibă în vedere un (eventual) tsunami de-a lungul coastelor”, a spus el, adăugând că deocamdată nu s-a emis vreun ordin de evacuare şi nu există aştepări în privinţa producerii unor valuri înalte.

Indonezia se află pe Cercul de Foc a Pacificului, o zonă în care se ciocnesc plăci tectonice, provocând o activitate seismică şi vulcanică frecventă, potrivit mediafax. Un cutremur puternic care a avut loc în 2004 a provocat un tsunami devastator, ce s-a soldat moartea a 170.000 de persoane în provincia indoneziană Aceh şi a altor zeci de mii în alte zone din jurul Oceanului Indian.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult