Acasa InternationalExterne Uzbekistan: Program secret de sterilizare a femeilor

Uzbekistan: Program secret de sterilizare a femeilor

scris de A.B.
5 afisari

Medicii din Uzbekistan desfăşoară un program secret de sterilizare a femeilor, fără să fie informate şi fără să consimtă acest lucru.

femei usbekistan

foto: realitatea.net

Potrivit BBC News, Adolat, care provine din Uzbekistan unde viaţa se centrează în jurul copiilor şi a unei familii mari, a mers la medic şi a aflat că a fost sterilizată după ce a născut-o pe fiica sa prin cezariană.

„Am fost şocată. Am strigat şi am întrebat: Dar de ce? Cine a putut să facă asta? Doctorul a spus: Aceasta este legea în Uzbekistan”, a declarat ea.

Cu toate acestea, sterlizarea nu este, oficial, legalizată în Uzbekistan. Dar dovezile strânse de BBC sugerează că autorităţile au condus un program în ultimii doi ani pentru a steriliza femeile din ţară, deseori fără ştirea lor.

„În fiecare an ni se prezintă un plan. Fiecărui doctor i se spune câtor femei trebuie să li se dea contraceptive; câte femei urmează să fie sterilizate”, afirmă un ginecolog din capitala Taşkent. Există o cotă. Cota mea este de patru femei pe lună”, a adăugat ginecologul sub acoperirea anonimatului.

Alte surse medicale sugerează că se fac presiuni puternice în special asupra medicilor din zonele rurale ale ţării, unde unii ginecologi au ordinul de a steriliza până la opt femei pe lună.

O mamă a declarat că a avut o durere suspectă şi sângerări abundente timp de mai multe luni după ce l-a născut pe fiul ei. După ce a făcut o ecografie, a descoperit că i-a fost scos uterul. „Mi-au spus: Ce-ţi mai trebuie copii? Ai deja doi”, a povestit ea.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii, programul de sterilizare are ca scop să controleze creşterea populaţiei în Uzbekistan, care a ajuns oficial la 28 de milioane de persoane.

Primul caz de sterlizare forţată a fost raportat în 2005, de Gulbakhor Turaeva, un patolog din oraşul Andijan care a remarcat că uterele unor femei tinere şi sănătoase sunt aduse la morga la care lucra.

După ce a strâns dovezi privind 200 de sterilizări forţate, urmărind femeile ale căror utere au fost îndepărtate, ea şi-a prezentat public descoperirile şi le-a cerut explicaţii şefilor săi.

Ea a fost concediată, iar în 2007 a fost încarcerată, fiind acuzată că a introdus ilegal în ţară literatură de opoziţie.

10 comentarii

BULA 13-04-2012 - 13:59

Si in Romania e cam tot asa. Femeilor li se face cezariana, ca sa poata avea mai mult de doua nasteri.

BULA 13-04-2012 - 14:11

Corectie:
…ca sa NU poata avea mai mult de doua nasteri.

tomi 13-04-2012 - 14:32

Bucuros de revedere prietene.Te asigur de sinceritatea declaratiei.

Ciu Huhu 13-04-2012 - 15:32

Esti un porc ovreu prefacut si extrem de viclean!

tomi 13-04-2012 - 15:36

Ciu ciu nebunu tu esti un fel de parazit retard care mai are nevoie de 1000 de ani sa se dezvolte la faza de om dar surprizele pot fi mari si in acea perioada de dezvoltare poti deveni si un cimpanzeu reusit.
tomi

Ciu Huhu 13-04-2012 - 15:43

Tomi cracanatule fara creier, ce mai cauti pe Pamint, Iadul te asteapta cu mare nerabdare!!!!!!!!!!

Pribeagul 13-04-2012 - 16:58

Domnu’ Bula ce mai faci?
Nu te-am vazut demult pe aici. Forumul are nevoie de toate „personajele” sale.

Sarbatori fericite!

BULA 13-04-2012 - 18:29

Va urez sanatate si numai bine !

Contra 16-04-2012 - 13:36

Pai nu se spune ca suntem prea multi pe glob? Decat sa ne otraveasca pe noi prin hrana organizatiile secrete, mai bine sa fie sterilizate popoarele care se inmultesc haotic!

digital 16-04-2012 - 13:52

contratule,vezi că nu decizi tu,cine,ce și cum!
te crezi vreun bill gates,care după ce a făcut mild,acum se erijează în făcătorul dreptății pe pământ?!
val verde,ce faci prietene?!
hai bagă,cu principiile și dehontologhia…
ia zi-ne cum e cu drepturile indezirabile,ale humanității pe ”Earth”…
sau poate ne spune tomi- securist,ori deixenu-matematicianu-fizician,care confundă forumu cu ograda proprie….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult