Acasa InternationalExterne Valul care a lovit centrala nucleară de la Fukushima (VIDEO)

Valul care a lovit centrala nucleară de la Fukushima (VIDEO)

scris de D.S.S.
1 afisari

Operatorul centralei japoneze de la Fukushima a publicat  imagini cu valuri uriaşe care lovesc reactoarele nucleare. Imaginile sunt filmate de către un amator. Tepco a spus că valurile tsunami-ului care a lovit Fukushima au avut o înălţine de 14-15 metri, cu cinci metri mai mult decât înălţimea zidului care proteja reactoarele de Oceanul Pacific.

Valul care a lovit centrala de la Fukushima / FOTO: Metro TV

La Fukushima situaţia rămâne instabilă. Toshiba, unul dintre cei doi fabricanţi de reactoare nucleare din Japonia alături de Hitachi, a anunţat că ar putea demonta cele patru reactoare avariate în 10 ani, un termen considerat foarte scurt.

Compania Hitachi ar urma să înainteze, la rândul său, o propunere împreună cu asociatul său, compania americană General Electric. Pe de alt parte, purtătorul de cuvânt al guvernului Yukio Edano a subliniat  că, dată fiind situaţia în continuare ‘instabilă’ de la centrală, nu a venit încă momentul fixării unui calendar pentru demontarea acesteia.

Scurgerile de apă radioactivă în Oceanul Pacific din centrala nucleară de la Fuskushima nu ar trebui să reprezinte un pericol mare pentru animalele marine sau oamenii care le mănâncă, spun experţii.
Acest lucru se datorează diluării. „Este un ocean foarte mare„, a arătat William Burnett de la Universitatea Florida.

În apropiere de centrala nucleară – la mai puţin de 1km – creaturile oceanului ar putea avea probleme grave precum mutaţiile genetice dacă scurgerea durează mult timp, a declarat Burnett. Dar nu ar trebui să existe pericole mai departe de această zonă, „decât dacă situaţia de la Fukushima devine mult mai gravă ca până acum„.

Ken Buesseler de la Institutul Oceanografic Woods Hole din Massachusetts a declarat că dozele radioactive din fructele de mare ar putea deveni detectabile, însă nu vor pune în pericol sănătatea oamenilor. Ele vor fi mai puţin radioactive decât apa potabilă sau sursele de hrană de pe pământ, din Japonia.

Bilanţul cutremurului de 9 grade care a lovit Japonia pe 11 martie rămâne provizoriu: 12.876 de decese confirmate şi 14.865 de dispăruţi, ale căror corpuri au fost probabil duse în larg de către tsunami.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult