Acasa InternationalExterne Varşovia redenumeşte Kaliningradul cu vechiul nume polonez

Varşovia redenumeşte Kaliningradul cu vechiul nume polonez

scris de Misu Andrei
61 Afisari

Numele oraşului Kaliningrad, din enclava rusă omonimă situată între Polonia şi Lituania, va dispărea de pe hărţile şi documentele oficiale poloneze şi va fi înlocuit cu vechea denumire poloneză a localităţii, a anunţat miercuri guvernul de la Varşovia, informează AFP, citată de Agerpres.

Polonia militează în continuare pentru sistem propriu antirachetă

Ministrul polonez al Dezvoltării a invocat o recomandare a unei comisii naţionale pentru toponime și a precizat că, astfel, Kaliningrad va reveni la numele polonez Królewiec, care desemna istoric fostul oraş prusac Konigsberg.

„Nu dorim rusificare în Polonia. De aici decizia de a numi Kaliningrad şi regiunea sa în limba noastră”, a declarat ministrul Waldemar Buda, potrivit unui comunicat oficial.

Peskov.: Sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată.

„Nici măcar nu mai e vorba de rusofobie, sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia. Nu aduce nimic bun Poloniei. Acestea nu sunt doar acţiuni neprietenoase: sunt acţiuni ostile„,  a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Oraşul a fost fondat în 1255 de Ordinul cavalerilor teutoni și a devenit capitala acestuia la mijlocul secolului al XV-lea, apoi, succesiv, capitala ducatului, regatului şi a statului liber al Prusiei.

Conigsberg – numele său original , dat în onoarea regelui Ottokar II al Boemiei, care luase parte la cruciadele din regiune –  a evoluat în Konigsberg în germană, Krolewiec în poloneză, Karaliaucius în lituaniană şi Korolewiets în rusă.

Oraşul a fost numit Kaliningrad în 1946, în memoria liderului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, când Uniunea Sovietică a intrat în posesia enclavei ca despăgubire pentru distrugerile şi pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP.

„Faptul că un oraş mare din apropierea graniţei noastre a fost numit după Kalinin, un criminal care a fost unul dintre responsabil pentru decizia privind execuţia în masă a oficialilor polonezi la Katyn în 1940, trezeşte emoţii negative în Polonia”, a precizat Buda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult