Acasa InternationalExterne Vasile Soare, acreditat ambasador în Rusia

Vasile Soare, acreditat ambasador în Rusia

scris de C.P.
38 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretele de acreditare a lui Vasile Soare în calitate de ambasador al României în Federaţia Rusă şi a lui Ferdinand Nagy în cea de ambasador în Muntenegru.

Vasile Soare, acreditat ambasador în Rusia (foto mediafax.ro)

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a mai semnat marţi şi decretul privind acreditarea lui Sorin Vasile în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Armenia.
De asemenea, Băsescu a acreditat-o şi pe Andreea Păstârnac în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Israel.

Într-un interviu acordat Agerpres pe 30 august, Vasile Soare declara că va milita pentru intensificarea dialogului româno-rus şi impulsionarea cooperării economice şi în domeniul energiei. El a mai menţionat că România trebuie să identifice noi nişe pentru creşterea prezenţei companiilor româneşti în Rusia şi oportunităţi de export, care să reducă dezechilibrul balanţei comerciale.

Diplomatul a precizat că sporirea prezenţei companiilor româneşti în Rusia va constitui un obiectiv important al mandatului său de ambasador. „Problema noastră este însă cum reuşim noi să identificăm noi nişe pentru creşterea prezenţei companiilor româneşti în Rusia. Va fi un obiectiv important al mandatului meu, să descoperim şi să redescoperim acele domenii unde companiile româneşti pot fi prezente cu succes pe piaţa rusă. Să nu uităm că, din 4,4 miliarde de dolari schimburi comerciale în 2012, noi avem doar 1,3 miliarde export, restul fiind import din F.Rusă – o treime practic. Ne preocupă acest dezechilibru în balanţa comercială. Trebuie să identificăm oportunităţi de export, inclusiv pornind de la mărfurile şi produsele tradiţionale – vinuri, mobilă, care erau şi sunt până astăzi cunoscute în Rusia”, a afirmat Vasile Soare.

El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri români să se orienteze spre cât mai multe zone din Rusia, nu doar către Moscova ori Sankt-Petersburg. Pe 18 iunie, diplomatul Ferdinand Nagy a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului pentru postul de ambasador în Muntenegru.

El a afirmat, la audieri, că îşi propune intensificarea dialogului bilateral, sprijinirea demersurilor desfăşurate de Muntenegru pentru integrarea în Uniunea Europeană şi aderarea la NATO, dinamizarea relaţiilor economice bilaterale, despre care a spus că se află într-un stadiu incipient.

Ferdinand Nagy a ocupat până în prezent postul de preşedinte al Biroului Internaţional pentru Expoziţii. El este la primul său mandat de ambasador al României într-un stat străin.

1 comentariu

UnUL 03-09-2013 - 19:02

Deci vom avea soare la Moscova.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult