Acasa InternationalExterne Veşti bune: la Fukushima poate începe răcirea reactoarelor

Veşti bune: la Fukushima poate începe răcirea reactoarelor

scris de Ziua Veche
5 afisari

Foto Agerpres


Operatorul TEPCO al centralei nucleare japoneze de la Fukushima a anunţat sâmbătă că a reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică la intrarea sitului, etapă importantă pentru relansarea rapidă a sistemelor de răcire a instalaţiilor, informează AFP preluat de Agerpres.

Ulterior, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6, urmând ca duminică să se procedeze la fel şi în reactoarele avariate nr. 3 şi 4 ale centralei, a anunţat Agenţia siguranţei nucleare.

Electricienii au lucrat sub presiune imensă – conştienţi de responsabilitatea lor şi de riscurile asumate – pentru a reconecta cât mai rapid reactoarele 1 şi 4, a căror aprovizionare electrică căzuse în pană în timp ce seismul şi tsunamiul se abăteau asupra coastei nord-estice a Japoniei.

Restabilirea electricităţii era esenţială pentru relansarea pompelor care furnizează apa sistemului de răcire a reactoarelor şi umplerea bazinelor în care este depus combustibilul uzat, a cărui uscare riscă să provoace importante scurgeri radioactive în mediul înconjurător. De altfel, stoparea sistemelor de răcire ale centralei şi ale echipamentelor de intervenţii a provocat scurgeri radioactive.

Însă chiar dacă alimentarea cu energie electrică este restabilită până la reactoare, nu există totuşi certitudinea că în continuare curentul va ajunge până la diferite dispozitive, transmisiile putând fi afectate de avariile provocate de tsunami şi prin exploziile hidrogenului care s-au produs în reactoarele 1, 2 şi 3.

În aşteptarea acestui rezultat, autorităţile s-au străduit să răcească instalaţia largând tone de apă din elicoptere şi din camioane-cisternă echipate cu tunuri cu apă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, un convoi de 30 de camioane ale pompierilor a proiectat din nou apă sub presiune asupra clădirii reactorului 3 care alarmează în mod deosebit autorităţile, cu speranţa că ea va cădea în bazinul în care se află combustibilul uzat.

3 comentarii

mosu Vangu 19-03-2011 - 19:08

Da, dar ce facem, ca s-a incins taratza in Huhu Bau?

Ciu Huhu 19-03-2011 - 21:17

Sictir mos ca…at jeg securist-pedelist-portocaliu!

un crestin 20-03-2011 - 00:54

” Ce frumoase sunt pe munti, picioarele celui ce aduce vesti bune !

Isaia 52:7.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult