Acasa InternationalExterne Vezi ce n-au primit nord-coreenii de ziua lui Kim

Vezi ce n-au primit nord-coreenii de ziua lui Kim

scris de A.H.
1 afisari

Nord-coreeni suferă de foame, dar l-au sărbătorit cu fast pe „conducătorul iubit” supranumit  „tatăl nostru”, „conducătorul suprem”, „generalul”, Kim Jong Il care oficial miercuri a împlinit 69 de ani, în realitate fiind cu un an mai în vârstă. Alimentele nu au mai fost aruncate din avion ca în alţi ani, unii copii au primit totuşi gumă de mestecat şi biscuiţi, în timp ce unul din urmaşii dicatorului era la un concert la Singapore să-l asculte pe Eric Clapton.


Festivitati in Coreea de Nord

foto: Agerpres


Coreea de Nord a sărbătorit miercuri a 69-a aniversare a conducătorului său Kim Jong Il, festivităţile fiind programate să dureze timp de o săptămână.

Acestea includ o expoziţie cu Kimjongilia, o begonie creată special pentru liderul nord-coreean care îi poartă numele, un spectacol pe gheaţă şi concerte, informează bbc.co.uk..

Străzile din Phenian sunt decorate cu felinare şi mesaje pline de urări pentru conducătorul iubit. Oficial, Kim Jong Il împlineşte 69 de ani, însă unele documente arată că s-a născut cu un an mai devreme.

Conform versiunii oficiale, Kim Jong Il s-a născut pe muntele Baekdu considerat sacru de secole. Toate acestea sunt parte din cultul personalităţii liderului nord-coreean, după cum susţine corespondentul BBC la Seul, Nick Ravenscroft.

Conform acestuia, în Rusia există documente ce dovedesc faptul că preşedintele nord-coreean s-a născut nu în 1942, ci în 1941, şi nu pe muntele Baekdu, ci în fosta Uniune Sovietică, la Vyatskoye, unde tatăl său comanda o brigadă militară.

„Întreaga ţară este pătrunsă de mândrie şi bucurie”, au titrat agenţiile de presă nord-coreene de ziua preşedintelui lor.

Ca în fiecare an, s-au distribuit daruri constând în dulciuri, gumă de mestecat şi biscuiţi pentru copiii nord-coreeni, a anunţat presa. Însă, anul acesta darurile au fost mai puţine din cauza penuriei de alimente din această ţară.

Distribuirea obişnuită de hrană nu a avut loc peste tot, a informat publicaţia online The Daily NK, cu sediul la Seul, scoasă de opozanţi ai regimului comunist de la Phenian, notează Agerpres.

Autorităţile distribuie în mod obişnuit 10 zile de raţii de orez sau de porumb şi în cele trei zile de dinaintea aniversării lui Kim Jong Il, a precizat publicaţia, citând o sursă din provincia Hamkyungul de Nord.

Însă, marţi dimineaţă, contrar obiceiului, în provincie nu au fost distribuite alimente, iar responsabilii locali nu au primit niciun cadou.

Coreea de Nord a cunoscut foametea în anii ’90, când sute de mii de persoane au murit, de atunci bazându-se puternic pe ajutorul internaţional. Însă această susţinere a fost puternic diminuată în urma sancţiunilor şi în faţa ameninţărilor reprezentate de regimul comunist care nu a renunţat la programul său nuclear.

Până în 2008, Coreea de Sud obişnuia să livreze 400.000 de tone de orez şi 300.000 de tone de îngrăşământ vecinului său de la Nord. Însă conservatorii ajunşi la putere în 2008 au decis să întrerupă acest program dacă Phenianul nu se angajează la dezarmarea nucleară.

Însă festivităţile mai restrânse de anul acesta au ca scop şi organizarea anul viitor a unei mega-aniversări în condiţiile în care, oficial, Kim Jong Il va împlini 70 de ani. Mai mult, se împlinesc 100 de ani de la naşterea tatălui său, Kim Ir Sen, fondatorul Republicii Populare Coreea de Nord.

Kim Jong Il are o stare de sănătate precară, după ce în 2008 a suferit un accident cerebral. Astfel, fiul cel mic al liderului, Kim Jong Un, în vârstă de 28 de ani a fost ales să-i succeadă tatălui său la putere.

De altfel, unul din fraţii mai mari ai lui Kim Jong Un a fost văzut în urmă cu câteva zile la un concert al lui Eric Clapton la Singapore unde, probabil, a cumpărat şi cadouri tatăl său, conform Reuters care citează presa sud-coreeană.

1 comentariu

Mache 17-02-2011 - 04:52

Unde s-or fi dosit sunt kombatantii stangii? Ce bai n-aveti sange sa priviti in ochi viitorul de aur al omenirii?! Nu va zgandare un pic Aghiuta sa traiti si voi orgasmul spirital al culegerii semintelor si bomboanelor aruncate din aeroplan de ziua conducatorului iubit?!

Hai, putin curaj mai tovarasi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult