Acasa InternationalExterne Vezi cele mai paşnice şi cele mai violente ţări din lume

Vezi cele mai paşnice şi cele mai violente ţări din lume

scris de C.P.
4 afisari

Rezultatele Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011 arată că lumea este, pentru a treilea an consecutiv mai puţin paşnică. Ameninţarea cu atacuri teroriste şi probabilitate unor manifestaţii violente au fost principalii doi factori care au făcut ca lumea să fie mai puţin paşnică în 2011.

cele mai paşnice şi cele mai violente ţări din lumeRomânia ocupă locul 40 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume, urcând cinci poziţii faţă de 2010, potrivit Indicelui Global al Păcii (GPI) pe 2011, citat de Mediafax. Scorul României s-a schimbat uşor în 2011, urcând pe locul 40, după ce cu un an înainte ocupa locul 45, după o deteriorare accentuată pe fondul instabilităţii politice şi a nesiguranţei economice.

Republica Moldova se clasează pe locul 59 în lume, faţă de 66 anul trecut, imediat după Bulgaria, în rândul ţărilor europene. Aceasta devansează Bosnia, Albania, Ucraina, Macedonia, Serbia şi Muntenegru.

GPI pe 2011 arată impactul asupra clasamentelor naţionale al „primăverii arabe”. Astfel, Libia (locul 143) a înregistrat o scădere considerabilă de 83 de locuri, Bahrain (locul 123) a pierdut 51 de locuri, iar Egiptul (locul 73) a pierdut în clasament 24 de poziţii.

Agitaţia socială provocată de instabilitatea economică a condus, de asemenea, la un declin al păcii în Grecia (locul 65), în Italia (locul 45), în Spania (locul 28), în Portugalia (17) şi în Irlanda (locul 11).

„Scăderea indicelui în acest an este puternic legată de conflictul dintre cetăţeni şi guverne. Naţiunile trebuie să găsească alte modalităţi decât forţa militară pentru a ajunge la stabilizarea ţărilor„, a declarat Steve Killelea, fondatorul şi preşedintele IEP.

Islanda este ţara cea mai paşnică din lume, ea fiind urmată de Noua Zeelandă, Japonia, Danemarca şi Cehia. Irakul (locul 152) a evitat pentru prima dată ultimul loc în clasament. Africa subsahariană rămâne regiunea cel mai puţin paşnică, incluzând 40 la sută dintre ţările cel mai puţin paşnice din lume, între care Sudanul (locul 151) şi Somalia (ultimul loc).

Europa Centrală şi de Est rămâne pe locul al treilea al celor mai paşnice regiuni din lume, după Europa Occidentală şi America de Nord.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult