Acasa InternationalExterne UPDATE – Victorie istorică a extremei dreapta în alegerile regionale din Franța

UPDATE – Victorie istorică a extremei dreapta în alegerile regionale din Franța

scris de C.S.
21 afisari

UPDATE – Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a obţinut o victorie în urma primului tur al alegerilor regionale, cu aproximativ 30% din voturile exprimate duminică în Franţa, clasându-se înaintea dreptei aliate cu formaţiuni de centru şi mult înaintea stângii, relatează Reuters în pagina electronică.

FN se clasează pe primul loc în şase regiuni, Les Républicains (LR, dreapta) şi aliaţii lor de centru în patru, iar Partidul Socialist (PS, stânga) şi aliaţii săi în două regiuni, potrivit unor estimări Ifop-Fiducial şi Ipsos-Sopra-Steria.

În Île-de-France, lista dreptei conduse de către Valérie Pécresse însumează 31% din voturile exprimate, potrivit unor estimări TNS Sofres, clasându-se înaintea PS condus de către Claude Bartolone, care ar obţine 25%. Pe poziţia a treia, lista FN a lui Wallerand de Saint-Just este creditată cu 18,5%.

În Nord-Pas-de-Calais-Picardie, preşedinta FN Marine Le Pen obţine un scor fără precedent de 43%, potrivit Ifop-Fiducial, clasându-se înaintea listelor dreptei şi partidelor de centru conduse de către Xavier Bertrand (24%) şi listelor PS (18%).

În Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), Marion Maréchal-Le Pen îşi depăşeşte de asemenea adversarii, cu 41,7%, potrivit Ifop-Fiducial. Listele dreptei conduse de către Christian Estrosi ar obţine doar 24,5%, iar cele ale PS 18,1%.

FN se clasează pe primul loc şi în Alsace-Lorraine-Champagne Ardenne, Centre-Val-de-Loire, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées şi Bourgogne-Franche-Comté.

Participarea la vot a fost mai mare decât în primul tur al scrutinului din 2010, marcat de un nivel-record de absenteism de 53,63%.

– Nici fuziune şi nici retragere, avertizează Sarkozy

În total, 49,5% din cei 44,6 milioane de alegători s-au prezentat la urne, potrivit unei estimări Ifop, o mobilizare care a avantajat în principal partidul lui Marine Le Pen, în contextul în care Executivul socialist conta pe o „mobilizare cetăţenească” în urma atacurilor de la Paris.

FN îşi depăşeşte astfel recordul în privinţa scorului naţional, după cel de 25,25% (5,1 milioane de voturi) obţinut în martie, în primul tur al alegerilor departamentale.

Rezultatele de duminică seara confirmă ancorarea locală a partidului „lepenist”, care şi-a stabilit ca obiectiv consolidarea reţelei teritoriale în vederea unei abordări de pe o poziţie de forţă a alegerilor prezidenţiale din 2017.

Frontul Național (FN, partid de extremă dreapta) s-a clasat în frunte, duminică, în cel puțin șase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franța, unde a înregistrat un scor record între 27,2% și 30,8%, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, scrie AFP.

extrema dreapta partid frantaFN a devansat net opoziția de dreapta și pe socialiștii președintelui François Hollande în trei regiuni cheie: în nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat președinta acestuia, Marine Le Pen, în sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, și în est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot.

Marine Le Pen a obținut în regiunea sa între 40,3% și 43% din voturi, în fața opoziției de dreapta (24 până la 25%) și a socialiștilor (între 18 și 18,4%), potrivit estimărilor.

Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reușit un scor mai bun decât mătușa sa: ea este creditată cu 41,2% până la 41,9% din voturi, cu mult în fața dreptei (între 24 și 26%) și a Partidului Socialist (între 15,8 și 18,1%).

În total, 44,6 milioane de alegători au fost chemați la urne. Al doilea tur este prevăzut să aibă loc la 13 decembrie. Rata participării la vot a fost duminică de aproximativ 50%, un serios progres în comparație cu scrutinul regional din 2010, marcat de un puternic absenteism.

Pe plan național, „se pare că suntem de departe primul partid din Franța, cu mai multe procente în fața alianței Republicani-centriști”, și-a exprimat mulțumirea vicepreședintele Frontului Național Florian Philippot.

Partidul Socialist la putere a condus până în prezent aproape toate regiunile. În al doilea tur va putea păstra numai trei sau patru regiuni.

Creditat cu o victorie detașată înainte de atentatele de la Paris, partidul Republicanii al fostului președinte de dreapta Nicolas Sarkozy a văzut intențiile de vot îndreptându-se în ultimele săptămâni spre Frontul Național.

La trei săptămâni după atentatele de la Paris (130 de morți și sute de răniți), revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, măsurile de securitate au fost întărite în jurul secțiilor de votare, în cadrul stării de urgență. Polițiști și militari patrulează înarmați mai ales pe străzile din capitala țării.

Mai puțin cunoscute alegătorilor, competențele celor 13 regiuni se întind de la administrarea liceelor la ajutorul pentru întreprinderi trecând prin transportul public.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult