Acasa InternationalExterne Viktor Orban pleacă la Moscova pentru o intrevedere cu Vladimir Putin

Viktor Orban pleacă la Moscova pentru o intrevedere cu Vladimir Putin

scris de Misu Andrei
132 Afisari

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri că, la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna viitoare la Moscova, va încerca să obţină suplimentarea cantităţii de gaze pe care Ungaria o primeşte din Rusia, informează Reuters.

Ungaria, membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, a încheiat în vara lui 2021 un nou acord pe termen lung de achiziţie de gaze cu gigantul rus Gazprom.

Orban, pe care îl aşteaptă o luptă ce se anunţă strânsă în alegerile parlamentare de la 3 aprilie, a respins apelurile opoziţiei unite de a-şi anula vizita programată marţi la Moscova.

„Aş dori să cresc cantitatea de gaze care să fie livrată (…) de la nivelurile convenite în contractul ruso-ungar”, a spus Viktor Orban la postul public de radio.

„Aş dori să obţin în discuţiile noastre ca, în situaţia actuală dificilă împovărată de preţuri mai mari la energie, să fie majorată cantitatea de gaze care să fie la dispoziţia noastră pe termen lung”, a adăugat Orban.

Acordul pe 15 ani, ce prevede livrarea a 4,5 miliarde de mc de gaze naturale Ungariei pe rute de transport care evită Ucraina vecină, a intrat în vigoare în octombrie, cu o opţiune de modificare a cantităţilor achiziţionate după 10 ani.

La 15 ianuarie, depozitele de gaze ale Ungariei erau pline în procent de 43%, conform datelor Autorităţii de reglementare în domeniul energiei şi utilităţilor publice (MEKH). Împreună cu importurile aşteptate, acestea ar acoperi 90% din necesarul Ungariei pentru restul sezonului de iarnă. Orban a mai afirmat că va discuta cu Putin şi despre securitatea europeană, menţionând că Ungaria este interesată într-o rezolvare paşnică a crizei ucrainene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult