Acasa InternationalExterne Viktor Orban: Premierul ungar acuză Europa de „război indirect” împotriva Rusiei

Viktor Orban: Premierul ungar acuză Europa de „război indirect” împotriva Rusiei

scris de Misu Andrei
47 Afisari

Viktor Orban adoptă poziții tot mai pro-ruse în legătură cu războiul din Ucraina. La un an de la invazia rusă în țara vecină, premierul ungar critică ceea ce el numește „războiul indirect” al Europei împotriva Rusiei.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, Guvernul Ungariei a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe Vladimir Putin. Orban, care a avut legături strânse cu Putin înainte de război, refuză să ajute Kievul cu arme şi cere în mod repetat negocieri de pace în favoarea Kremlinului, acuzând în acelaşi timp că sancțiunile au un impact mai mare asupra Europei decât asupra Rusiei.

Liderul de la Budapesta a pledat sâmbătă, în discursul său anual despre starea națiunii, pentru menţinerea relaţiilor economice cu Moscova, în condiţiile în care Ungaria este unul din cele mai dependente state membre UE de energia din Rusia. Spre deosebire de majoritatea partenerilor săi europeni, Viktor Orban nu a vizitat Ucraina de la declanșarea invaziei de către Putin.

Relaţiile între Ungaria și Ucraina sunt tensionate de mai mult timp, în special din cauza Transcarpatiei, o regiune ucraineană care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial şi în care locuiește o importantă minoritate maghiară.

„Nu suntem naivi. Ştim că perspectivele unui acord de pace acceptabil de ambele părţi sunt slabe”, a scris liderul ungar pe Twitter la un an de la lansarea invaziei ruse.

„Însă primul pas este cu siguranţă negocierea unei încetări a focului. Este singura modalitate de a salva vieţi”, a susținut premierul ungar, potrivit AFP.

1 comentariu

Contra 26-02-2023 - 19:02

E corect.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult