Acasa InternationalExterne Violențe în Grecia, după catastrofa feroviară

Violențe în Grecia, după catastrofa feroviară

scris de Misu Andrei
38 Afisari

Manifestările din Grecia au degenerat duminică și au avut loc ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi la Atena. Aici a avut loc o adunare după dezastrul feroviar care a făcut marţi 57 de morţi, stârnind indignare în toată ţara.

La Larisa, oraşul cel mai apropiat de locul accidentului, şeful de gară acuzat că a comis o eroare fatală a fost inculpat pentru presupusa responsabilitate în „moartea unui număr mare de persoane„, infracţiune pasibilă de o pedeapsă mergând de la zece ani până la închisoare pe viaţă, potrivit Codului Penal grec. El a fost plasat în arest preventiv, notează Agerpres.

Vassilis Samaras, 59 de ani, a cărui identitate a fost dezvăluită de Ministerul Transporturilor, şi-a recunoscut responsabilitatea în coliziunea frontală dintre un tren de pasageri şi un convoi de marfă, care s-au aflat pe aceeaşi linie.

Dar manifestanţii, duminică la Atena, au cerut ca responsabilităţile să fie căutate în presupusa stare de degradare a echipamentului feroviar, care a lăsat soarta călătorilor în mâinile unui şef de gară fără experienţă.

Ciocniri violente

„Jos guvernele asasine!”, „Nu a fost o eroare umană!”, se putea citi pe bannerele fluturate de aproximativ 12.000 de persoane care şi-au strigat furia în Piaţa Syntagma, marea esplanadă din faţa parlamentului elen.

Manifestanţii au eliberat sute de baloane negre către cer în amintirea victimelor.

Tragedia petrecută în Grecia a stârnit o furie imensă în faţă neglijenţelor şi lipsurilor din domeniul căilor ferate. Iar mitingul atenian, al patrulea de la accident, a degenerat în incidente violente.

Manifestanţii au aruncat cocktailuri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, au constatat corespondenţi ai agenţiei France Presse.

„Simţim o furie imensă”, a rezumat în cortegiu Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii. „Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră„, a adăugat el.

Premierul a cerut iertare familiilor victimelor

Nimic nu merge bine în ţara asta, spitalele sunt în agonie, şcolile se închid, pădurile ard… De cine îşi bat ei joc?„, a declarat la rândul său Nikos Tsikalakis, preşedintele unui sindicat feroviar.

Majoritatea victimelor erau tineri şi studenţi care se întorceau la Salonic, marele oraş universitar, după un weekend prelungit.

La televiziune, imagini sfâşietoare cu părinţi în lacrimi aşteptând disperaţi în faţa unui spital informaţii despre soarta copiilor lor, au contribuit şi ele la aruncarea oprobiului asupra autorităţilor, iar gestionarea acestui dezastru considerată dezastruoasă.

Anterior, premierul Kyriakos Mitsotakis a cerut iertare familiilor victimelor într-o declaraţie solemnă. „În calitate de prim-ministru, vă datorez tuturor, dar mai ales apropiaţilor victimelor, scuze„, a scris premierul într-un mesaj adresat grecilor şi publicat pe contul său de Facebook.

Șeful de gară, lipsit de experiență. A urmat cursuri rapide

În Grecia anului 2023, nu este cu putinţă ca două trenuri să circule din sensuri opuse pe aceeaşi linie şi ca nimeni să nu remarce acest lucru„, a subliniat el.

Lipsa de experienţă a şefului de gară a fost într-adevăr denunţată chiar a doua zi după tragedie. Potrivit presei elene, acesta a urmat cursuri de pregătire rapidă înainte de a se trezi singur, în postul de şef de gară, în timp ce traficul pe această linie era intens din cauza unui weekend prelungit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS