Acasa InternationalExterne UPDATE – Violenţele continuă la Cairo. Partizanii lui Morsi în moscheea Al-Fath

UPDATE – Violenţele continuă la Cairo. Partizanii lui Morsi în moscheea Al-Fath

scris de A.H.
6 afisari

UPDATe, ora 16,15 – Poliţia egipteană îi scotea cu forţa sâmbătă pe manifestanţii pro-Morsi refugiaţi de vineri într-o moschee din centrul oraşului Cairo, locuitorii lovindu-i la trecere cu bastoane, potrivit unui jurnalist al AFP la faţa locului.

Totodată, se auzeau tiruri de armă, inclusiv cele trase de poliţişti în aer pentru a-i dispersa pe locuitorii care se luau de manifestanţii pe care forţele de ordine îi scoteau unul câte unul din moschee, într-o piaţă plină de gaze lacrimogene.

Soldaţii egipteni au pătruns sâmbătă, fără să recurgă la forţă, în moscheea din Cairo unde s-au retras numeroşi partizani ai preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, potrivit imaginilor transmise de televiziuni, informează AFP.

Această intervenţie survine după o nouă zi de violenţe în Egipt care s-au soldat vineri cu cel puţin 83 de morţi şi în timp ce partizanii lui Morsi intenţionează să-şi continue manifestaţiile pentru a protesta faţă de un asalt al forţelor de ordine lansat miercuri  la Cairo,  soldat cu numeroase victime.

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani în cursul violenţelor de vineri, soldate cu peste 80 de morţi, anunţă Ministerul egiptean de Interne, citat de AFP.

„Numărul simpatizanţilor Fraţilor Musulmani reţinuţi este de 1.004”, dintre care 558 la Cairo, precizează Ministerul de Interne.

Violenţele de vineri s-au soldat cu 80 de morţi, potrivit bilanţului oficial. Însă Fraţii Musulmani vorbesc de aproximativ 150 de morţi.

Mii de simpatizanţi ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani au ieşit pe străzi, vineri, pentru a denunţa „lovitura de stat militară” din 3 iulie, soldată cu înăturarea de la putere şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi.

Peste 700 de oameni au murit în confruntările din ultimele trei zile.

Sâmbătă dimineaţă, militari egipteni au pătruns în mod paşnic într-o moschee din Cairo unde se refugiaseră sute de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.

Canalul privat egiptean ONTV Live a arătat imagini cu soldaţi intrând în moscheea Al-Fath din centrul oraşului Cairo, în timp ce televiziunea Al-Jazeera difuza pe site-ul său de Internet imagini cu militari în interiorul moscheii. Soldaţii păreau că negociază cu manifestanţii pentru ca ei să părăsească moscheea.

O manifestantă din interiorul moscheii a declarat pentru AFP prin telefon că protestatarii au cerut să nu fie arestaţi sau atacaţi de către civili ostili care s-au strâns în faţa moscheii.
Poliţia a început vineri seara târziu să încercuiască moscheea, unde s-ar fi refugiat circa o mie de persoane, potrivit declaraţiilor unui alt manifestant, contactat de AFP. Cifra respectivă nu a putut fi confirmată de o sursă independentă.

7 comentarii

tomi 18-08-2013 - 00:59

„Primavara araba” a intrat in sezonul de iarna si o viitoare hibernare de citeva sute de ani.

tomi 18-08-2013 - 01:01

El quaida, faratii musulmani, hamas, hizbulah, stateau in umbra acestor miscari, si cu experienta lor in terorism, fraude, inselatorie, alianta cu satana, au trisat alegerile libere in mai toate statele unde au avut loc miscarile de masa in favoarea democratizarii. Vestul naiv, USA, fara a mai avea o politica externa sanatoasa, in fond orientata prin fin tact de islamistul presedinte Obama, o canalie ce a adus mult rau lumii intregi prin orientarea si sprijinul acoperit dat islamului extremist, a dus ca in toate tarile arabe sa ajunga la putere partide islamiste fanatice si teroriste, rezultind in loc de o trecere la progres o intorcere in timp cu cel putin 400 de ani, la intunericul diabolic al coranului si al legilor islamice, crude, oribile si cu un program clar de expansiune mondiala prin subjugarea lumii in „unica si pura credinta” in allah si in coran, islamizarea mondiala, prin stergerea tuturor religiilor din lume. Speram ca diavolul a fost scos la iveala si oprit la timp.Sper ca ERDOGAN, imbecilul conducator islamist al Turciei sa aibe aceeasi soarta cu Mursi. Isteria turcilor din ultimele zile denota frica mordiba care i-a cuprins pe cei din conducera moului imperiu otoman de ce are sa li se intimple in scurt timp. Poporul turc modern a avut citeva incercari naive de asi manifesta nemultumirea fata de procesul de islamizare a Turciei, inabusite cu barbarie si forta exagerata de guvernul fascist turc.

tomi 18-08-2013 - 01:02

Islamistii fanaticidin tarile arabe s-au folosit de naivitatea tineretului modern si al populatiei arabe moderate rupte de islam, care au dorit o adevarata democratie sanatoasa.

Antibasistul 18-08-2013 - 11:25

La fel s-a folosit si Basescu, cu basistii lui, de naivitatea tineretului si a populatiei, sa-i voteze!
Basistii in frunte cu Basescu au ruinat Romania!

UnUL 18-08-2013 - 12:40

Ai și tu 3 idei fixe, Bășinel Copy-paste, și o ții cu ele gaia-mațu până la exasperare (sau, în cazul tău, până la demență!).

Antibasistul 18-08-2013 - 16:18

Basitilor, ADEVARUL VA SUPARA!

Adi 18-08-2013 - 12:00

Sunt tari suprapopulate care nu au ce face cu atita populatie si de aici vin revoltele . Iranul a trecut de la 16 milioane acum 50 de ani la 8o de milioane in prezent si egiptenii aveau 18,9 milioane in 1947 si astazi au 84 de milioane.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult