Acasa InternationalExterne Zece morți într-un atac armat într-un campus universitar din SUA

Zece morți într-un atac armat într-un campus universitar din SUA

scris de D.P.
9 afisari

Un tânăr a ucis joi zece persoane într-un campus universitar din Oregon, un nou masacru ce a provocat stupoarea americanilor și furia președintelui Barack Obama, care a denunțat aceste atacuri devenite, în opinia sa, ‘o rutină’ în Statele Unite, relatează AFP.

Oregon college shooting„Pentru moment, putem confirma zece morți” și șapte răniți în atacul armat, a declarat șeful poliției din comitat, John Hanlin, într-o conferință de presă. El nu a precizat dacă atacatorul, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliția, a fost inclus în acest bilanț.

Identitatea autorului atacului nu a fost oficial dezvăluită.

Acesta ar fi Chris Harper Mercer, un tânăr în vârstă de 26 de ani, afirmă CBS News, citând două surse anonime din poliție, notează AFP.

„Două surse din poliție au declarat pentru CBS News că cel care a tras a fost identificat ca Chris Harper Mercer”, a indicat canalul pe site-ul său, adăugând că aceste surse s-au referit la „patru arme — pistoale și o pușcă — găsite la locul atacului”.

Canalul evocă de asemenea un blog aparținând tânărului și în care el se referă la „multe atacuri armate”, inclusiv cel din luna august când doi jurnaliști au fost împușcați mortal de un fost coleg în Virginia (estul SUA).

„Anchetatorii i-au intervievat familia și prietenii”, explică de asemenea CNN, care se referă la aceeași identitate anunțată de sursele anonime.

Atacatorul care a deschis focul în universitatea Umpqua înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri cu poliția a fost identificat mai devreme de guvernatorul din Oregon ca „un tânăr în vârstă de 20 de ani”.

Potrivit presei din SUA, Chris Harper Mercer nu ar fi fost student al universității unde a avut loc masacrul.

El a murit în campusul universității, în schimbul de focuri cu polițiștii, a precizat Hanlin.

„Mă aflam în clasa de lângă cea unde se găsea atacatorul”, a povestit o studentă, Cassandra Welding, la CNN. Auzind focurile de armă, „toți studenții din clasă s-au ascuns sub birouri, iar o femeie, una dintre colegele mele de clasă, a mers să vadă ce se întâmpla, a deschis ușa și, din nefericire, atacatorul a tras asupra ei”.

Studenții, panicați, au închis ușa, au stins lumina și au sunat la poliție și familii, încercând să se protejeze cu „gențile, scaunele, tot ce puteam găsi, în caz că ar fi intrat”, a adăugat Cassandra Welding.

Atacatorul și-a ucis metodic victimele, trecând dintr-o sală de curs în alta prin Universitatea Umpqua, potrivit media locale.

Universitatea se află într-o regiune rurală și izolată, comunitatea locală trăind în special din exploatarea lemnului.

„Cel mai mare șoc va fi când numele (victimelor) vor fi făcute publice și când vor fi recunoscute unele dintre aceste nume”, a spus primarul din Roseburg, denunțând o crimă ‘nebunească’.

Campusul universitar, unde studiau circa 3.000 de persoane, a fost evacuat și încercuit. Universitatea va fi închisă pentru studenți până cel puțin luni, a anunțat conducerea.

Înainte de a-i lăsa să plece din campus, poliția i-a percheziționat pe studenți, cu mâinile la cap, în căutare de eventuali complici și arme.

„Gândurile și rugăciunile noastre nu sunt suficiente”, a declarat președintele Obama, la câteva ore după atac. El a făcut apel încă o dată la Congres să adopte legi pentru a limita folosirea armelor de foc. „A devenit o rutină”, și-a mai exprimat el regretul.

Adresându-se cetățenilor americani, Obama a făcut apel la aceștia să ceară socoteală aleșilor în legătură cu acest subiect. „De fiecare dată când o dramă ca aceasta se va produce, voi repeta că putem face ceva, dar trebuie să schimbăm legile”, a concluzionat el.

Hillary Clinton, candidat democrat la Casa Albă, a lansat la rândul său joi un apel la reformarea legislației privind armele de foc în SUA. „Știu că este posibil să avem măsuri rezonabile privind armele de foc pentru a preveni violențe și a opri ca armele să cadă în mâinile care nu trebuie”, a declarat Hillary Clinton pentru CNN. „Mă angajez să fac tot posibilul pentru a obține acest lucru”, a adăugat ea.

Atacurile cu armă sunt extrem de frecvente în liceele și universitățile din SUA. Un astfel de atac a avut loc miercuri într-un liceu din Dakota de Sud, soldându-se cu un rănit. Un altul a avut loc la începutul lunii septembrie într-o universitate din Sacramento, când o persoană a murit și alte două au fost rănite.

La 16 aprilie 2007, un student de 23 de ani a ucis 32 de persoane, după care s-a sinucis, în campusul Universității Virginia Tech, la Blacksburg (Virginia). A fost cel mai sângeros atac armat din istoria țării pe timp de pace.

Mai recent, un tânăr de 20 de ani a masacrat 26 de persoane, dintre care 20 de copii, în școala Sandy Hook din Newtown (Connecticut), la 14 decembrie 2012. Într-o Americă șocată de moartea elevilor, Barack Obama a încercat atunci, fără succes, să obțină o înăsprire a legislației privind armele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult