Acasa InternationalExterne UPDATE Zece persoane arestate in SUA pentru spionaj in favoarea Rusiei. Moscova reactioneaza

UPDATE Zece persoane arestate in SUA pentru spionaj in favoarea Rusiei. Moscova reactioneaza

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.

 UPDATE 15.30: Arestarile unor presupusi spioni rusi in Statele Unite sunt „nefondate” si „rau intentionate” si fac trimitere la perioada Razboiului Rece, a afirmat marti Ministerul rus de Externe intr-un comunicat. „Din punctul nostru de vedere, astfel de actiuni nu sunt deloc fondate si sunt rau intentionate”, apreciaza diplomatia rusa, potrivit Mediafax. „Nu intelegem care sunt cauzele pentru care Departamentul american de Justitie face declaratii publice in spiritul ‘povestilor cu spioni’ din perioada Razboiului Rece”, se arata in comunicat.

„In orice caz, este foarte deplorabil ca acest lucru se intampla in contextul ‘relansarii’ relatiilor ruso-americane, anuntata de administratia Statele Unite”, precizeaza Ministerul rus de Externe.


 

 

UPDATE 12.25: Ministerul rus al Afacerilor Externe a considerat marti ca exista „multe contradictii” in informatiile privind destructurarea in Statele Unite a unei vaste retele de spionaj in beneficiul Rusiei. „Exista multe contradictii, incercam sa clarificam lucrurile, sa desfasuram o ancheta”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al diplomatiei ruse, Igor Liakin-Frolov. Zece persoane au fost arestate duminica in Statele Unite, in cadrul unei ample operatiuni impotriva unei presupuse retele de spionaj in beneficiul Rusiei, cinci dintre ele comparand luni la New York in fata unui judecator federal, care a decis mentinerea lor in detentie provizorie. Judecatorul James Cott nu i-a inculpat inca formal pe Cynthia si Richard Murphy, Juan Lazaro, Vicky Pelaez si Anna Chapman, dar a refuzat sa ii repuna in libertate, argumentand ca exista riscul ca acestia sa incerce sa fuga, transmite Mediafax. Zece persoane au fost arestate in acest caz si o alta este in continuare urmarita, a anuntat anterior Departamentul american al Justitiei, intr-un comunicat. Suspectii afirma ca sunt americani, canadieni sau peruvieni, asa cum se arata in doua plangeri depuse impotriva lor si care nu mentioneaza nationalitea lor reala. Elementele unui roman de spionaj par sa se regaseasca toate in acest caz: mesaje codate, bani remisi in numerar de emisari rusi in cursul unor sejururi in tari din America Latina, calatorii dus-intors spre Moscova, via Roma, pasapoarte false, transport si livrare de laptopuri. Pe de alta parte, nivelul de alerta nu pare sa reiasa clar, in pofida acestor elemente. La citirea plangerii privind unii dintre presupusii „spioni”, „misiunea” care le era incredintata si care consta in infiltrarea in cercuri apropiate administratiei americane nu parea sa fie cu adevarat realizabila de acestia.”Centrul din Moscova i-a cerut lui Cynthia Murphy in 2010 sa incerce sa obtina un post care sa ii permita sa contacteze surse din cadrul administratiei americane (…), dar grupul «complotorilor din New Jersey» a raspuns ca Murphy se temea ca i s-ar putea cere prea multe detalii privind parcursul sau profesional”, se arata in plangerea FBI. Parchetul american urmeaza sa informeze Guvernul rus in legatura cu aceasta situatie.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult