Acasa InternationalExterne Zelenski face apel la Occident ca acesta să își închidă granițele pentru ruși timp de un an

Zelenski face apel la Occident ca acesta să își închidă granițele pentru ruși timp de un an

scris de Misu Andrei
59 Afisari

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune”, pentru că rușii „iau pământul altcuiva”.

Zelenski cere această soluție dacă Rusia continuă să anexeaze mai multe teritorii ucrainene. El a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă. Liderii ruși au semnalat că ar putea organiza referendumuri pentru anexarea regiunilor ucrainene ocupate din estul și sudul Ucrainei (Herson și Zaporojie) pe 11 septembrie.

Oficialii ruși spun că acele voturi ar legitima pretenția Rusiei asupra acelor zone, dar criticii spun că voturile ar fi manipulate de regimul de la Kremlin.

Secretarul de stat american Antony Blinken și înalți oficiali de la Casa Albă au avertizat că orice tentativă de acaparare teritorială prin referendumuri „false” ar aduce „costuri suplimentare impuse Rusiei”.

Nu este clar care ar fi aceste consecințe. La fel cum au făcut înainte ca Rusia să invadeze pe 24 februarie, Zelenski și alți oficiali ucraineni își împing partenerii occidentali să anunțe sancțiuni ca un factor de descurajare.

Liderul de la Kiev a declarat luni pentru cotidianul american că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe” în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.

Companiilor aeriene rusești li s-a interzis să survoleze cea mai mare parte a Europei și a Americii de Nord, ceea ce a făcut mai dificilă călătoria rușilor în străinătate.

Dar nu există o interdicție generală, așa cum sugerează Zelenski. Cetățenii ruși sunt în continuare liberi să solicite o viză pentru a vizita Statele Unite, de exemplu.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat luni reporterilor că, în opinia sa, eliberarea de vize turistice pentru ruși ar trebui restricționată și a cerut o interdicție la nivelul Uniunii Europene.

Unii critici au susținut că interzicerea tuturor rușilor ar avea un impact nedrept asupra celor care și-au părăsit țara pentru că nu sunt de acord cu guvernul președintelui Vladimir Putin și cu decizia acestuia de a ataca Ucraina.

Zelenski a spus că astfel de distincții nu contează. „Indiferent ce fel de ruși sunt… faceți ca aceștia să plece în Rusia”, a ținut să transmită președintele ucrainean.

„Atunci vor înțelege și vor spune: Acest [război] nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?. Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el”, a mai adăugat președintele ucrainean.

 „Nu vreți această izolare?” a mai Zelenski, vorbind ca și cum s-ar fi adresat direct rușilor.  „Spuneți întregii lumi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci mergeți și trăiți acolo. Aceasta este singura modalitate de a-l influența pe Putin”, a precizat liderul de la Kiev.

1 comentariu

lucral 10-08-2022 - 14:26

Bai boschet, parca ziceai ca-i bati pe rusi de va suna apa-n capul ala cit o coaja de nuca. Dar ai si tu dreptate cind ii indemni pe papusari sa faca ce ti-au facut ei tie, adica sa-si dea pampersii jos in fata rusilor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult