Acasa InternationalExterne UPDATE 19,21. Ziua când grecii votează soarta euro. Rezultate. Dreapta egala Stangii radicale

UPDATE 19,21. Ziua când grecii votează soarta euro. Rezultate. Dreapta egala Stangii radicale

scris de C.P.
10 afisari

UPDATE 19,19. Dreapta şi stânga radicală din Grecia se află aproape la egalitate în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.
Partidul neonazist Chryssi Avgi /Zori Aurii/ a obţinut acelaşi procent ca şi în scrutinul de la 6 mai şi rămâne în parlamentul de la Atena.

———————

UPDATE 14,46. Televiziune Skai a anunţat că a evacuat clădirea în care-şi are sediul, situat într-un cartier de la malul mării din Atena, după ce un necunoscut a aruncat în faţa clădirii o grenadă
Grenada nu a explodat, iar poliţia a sosit la faţa locului pentru a face verificări. Zona, aflată în apropierea unui mare bulevard intens circulat din cartierul Phalere, a fost încercuită de poliţie. Imediat după tentativă, purtătorul de cuvânt al dreptei elene, Yannis Mihelakis, a condamnat ‘o acţiune teroristă împotriva democraţiei şi a libertăţii de informare’ în mijlocul alegerilor legislative. Televiziunea Skai face parte dintr-un grup mass-media, apropiat de dreapta elenă, care aparţine familiei greceşti de armatori Alafouzos, care deţine de asemenea cotidianul liberal Kathimerini.

—————-

Grecii votează duminică in alegeri legislative cruciale pentru viitorul monedei euro, urmărite cu un deosebit interes în străinătate.

Grecia zona euro

Ziua când grecii votează soarta euro

Potrivit ultimelor anchete autorizate, date publicităţii în urmă cu două săptămâni, partidul conservator Noua Democraţie, condus de Antonis Samaras, se află la egalitate cu Coaliţia stângii radicale Syriza a lui Alexis Tsipras. Samaras, în vârstă de 61 de ani, intenţioneze să păstreze direcţiile trasate de UE şi FMI în schimbul salvării financiare a ţării, prin intermediul unor împrumuturi acordate din 2010 în valoare de 240 de miliarde de euro şi ştergerii a 107 miliarde de euro din totalul datoriei ţării. El vrea, însă, renegocierea detaliilor drumului de urmat pentru revenirea la creşterea economică.
Tsipras doreşte să înlocuiască programul de redresare votat de parlament în februarie cu o relansare de stânga, bazată pe renaţionalizare şi redistribuirea resurselor. La fel însă cum s-a întâmplat şi la precedentul scrutin de la 6 mai, soldat cu un vot sancţiune la adresa marilor partide ce au impus austeritatea, niciunul nu va ajunge la majoritatea absolută, în jur de 37% din voturi. Beneficiar prin legea electorală al unei prime de 50 de deputaţi din totalul de 300, partidul care se va clasa pe primul loc va încerca, cu începere de luni, să realizeze alianţe pentru a guverna. În cazul în care eşuează, mandatul trece la partidele următoare, pentru negocieri de maxim 10 zile înainte de crucialul summit european de la 28 iunie.
Partenerii europeni ai Greciei îi cer să-şi respecte angajamentele în favoarea austerităţii. În caz contrar, Atena ar putea rămâne fără mijloace de subzistenţă, fondurile disponibile fiind suficiente până la jumătatea lunii iulie, şi ar putea fi forţată să părăsească zona euro.
Din tabăra eurofililor, învingătorul de duminică va putea solicita sprijinul socialiştilor din PASOK, creditaţi cu locul al treilea, şi/sau al Stângii Democrate (Dimar) moderate.
O altă miză a scrutinului o reprezintă scorul pe care îl va obţine partidul neonazist Zori Aurii, care în luna mai a creat o surpriză, cu cele 6,9% din voturi favorabile.

3 comentarii

ciufulici 17-06-2012 - 16:20

HUHULICULEEE !!! Acum se vede ce nesimtit e Basescu, bai!

Acum in al 12-lea ceas, inainte sa ne parasesca ca presedinte, ar trebui sa numeasca in grad de cavaler oamenii care s-au dovedit importanti pentru interesele natiunii in acesti ani. Si ma gandesc la Crin Antonescu si Tariceanu, Elena Udrea, Boc, si sa mai vedem, lucrez acu la o lista.

ciufulici 17-06-2012 - 19:40

Grecia se poate indrepta in 10-15 ani si inca binisor.
Tot secretul e sa dea afara din tara absolut toti politicienii, functionarii din posturi inalte, si pe oricine a lucrat sau a fost aproape de administratie in ultimii 20 de ani. In locul lor trebuie pusi tehnocrati, de preferinta greci care stabiliti si lucreaza in strainatate, si cat mai multi nemti, danezi si suedezi.
Pentru primii 10 ani demnitatea de ministru trebuie sa fie interzisa grecilor

ciufulici 17-06-2012 - 19:54

CAZUTA IN MANA HRAPAREAZA PESEDISTA ROMANIA VA PIERDE 30% DIN TRANSILVANIA. Sub presiunea sutelor de miliarde de datorii acumulate.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult