50 de ani de la Criza Rachetelor din Cuba | Ziua Veche
Acasa InternationalGeopolitica 50 de ani de la Criza Rachetelor din Cuba

50 de ani de la Criza Rachetelor din Cuba

scris de Ștefan Constantinescu
64 afisari

Astăzi se împlinesc 50 de ani de când un avion american de recunoaştere a descoperit în Cuba lansatoare de rachete nucleare sovietice, iar ca urmare s-a declanşat Criza din Caraibe. Moscova şi Washington s-au aflat în pragul unui război nuclear.

Peste două săptămâni criza a fost depăşită: URSS a promis că va retrage rachetele din Cuba în schimbul garanţiei că autorităţile americane nu vor invada Cuba.

În timpul crizei din Caraibe (1962), liderul cubanez Fidel Castro ar fi recrutat soldaţi şi ofiţeri ai Wehrmacht-ului nazist, inclusiv din odioasa divizie SS, relevă documente declasificate recent ale serviciului de spionaj german, potrivit Die Welt.

Este vorba, conform publicaţiei germane, preluat de mai multe mass-media mexicane, de perioada cea mai dificilă din timpul crizei – sfârşitul lunii octombrie 1962. În acel moment, autorităţile de la Havana ar fi căutat şi propus contracte nu doar foştilor combatanţi din Waffen-SS, ci şi soldaţilor şi ofiţerilor foarte bine pregătiţi din SS, precum şi unor specialişti tehnici militari (ingineri).

Criza din Caraibe s-a derulat pe fondul unei deteriorări accentuate a situaţiei internaţionale din cauza ameninţării directe cu un conflict militar între SUA şi URSS, ca urmare a amplasării de rachete sovietice în Cuba. Timp de peste două săptămâni, lumea a fost la un pas de un război nuclear, după ce SUA au descoperit  instalaţii de rachete sovietice în Cuba, datorită unor fotografii. Washingtonul a decis imediat să instituie o blocadă maritimă a insulei.

În 1961, în apropierea de Izmir (Turcia), SUA au început instalarea unor rachete cu rază medie de acţiune Jupiter (15 unităţi, conform unor surse), capabile ca în 15 minute să atingă centrele industriale ale Uniunii Sovietice, inclusiv Moscova. Regimul sovietic condus de secretarul general al CC al PCUS din epocă, Nikita Hruşciov, a trimis, ca măsură de retorsiune, rachete în Cuba prietenă, care puteau să scoată din funcţiune cele mai importante obiective militar-strategice ale SUA şi să lovească Washingtonul.
În Cuba, tensiunea a atins apogeul la 27 octombrie, când observând un avion spion american, în absenţa unor instrucţiuni de la comandamentul superior, militarii sovietici aflaţi în insulă l-au doborât. Pilotul a murit. Această zi a intrat în istorie ca ‘sâmbătă neagră’. În acest context tensionat, Havana căuta specialişti germani. Potenţialilor mercenari le-a fost propusă o remuneraţie echivalentă cu 2.000 de mărci germane, sumă ce putea fi transferată într-un cont bancar de pe vechiul continent.

Cel puţin patru din foştii ofiţeri SS au răspuns la această ofertă a guvernului cubanez, susţine Serviciul german de informaţii BND, adăugând că există informaţii precise cu privire la deplasarea în Cuba a doar doi nazişti. În plus, regimul cubanez era interesat de achiziţionarea armelor de fabricaţie europeană, contactând în acest sens forţe de extrema dreaptă din Germania, după cum relevă documente desecretizate recent de BND.

De asemenea, în octombrie 1962, Cuba a solicitat intermedierea Germaniei de Vest în cazul unui transport de arme belgiene, sugerând astfel că nu dorea să fie dependentă total doar de armele sovietice.

4 comentarii

popa prostu 16-10-2012 - 16:44

pai nu-i rau sa ne mai aducem aminte de crize cu adevarat serioase, poate ne vine mintea la cap cu ayatolahii, ca daca nu tai putregaiul jos cand incepe pe un cartof, iti impanzeste pivnita.

BULA 17-10-2012 - 10:54

Eu cred ca ar trebui sa incepem cu dezarmarea nucleara a Israelului, care ameninta Europa cu cele peste 500 de focoase, cu care se lauda ca le detine.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 17-10-2012 - 11:28

Ce crezi tu un veritabil ETALON al EMBE. cilitati , chiar nu conteaza ! Dar , ca de obicei ,ai putea sa si dai o proba afirmatiilor tale de -de MENTha ! Du-te dreaq la Psihiatrie si stai in regim izolat ,Luesul si Dementza in SINTEZA @bwullache !

BULA 17-10-2012 - 13:37

@Parpanghel

Macar cu copy/paste sa dai ceva nou, ca repeti aceleasi lozinci. Stiu ca nu poti din capul tau, dar incearca cu copy/paste de pe internet.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult