Acasa InternationalGeopolitica A doborât Japonia racheta nord-coreeană?

A doborât Japonia racheta nord-coreeană?

scris de Ion Petrescu
10 afisari

Când nu-ţi place mâncarea, o dai la câini, când nu-ţi place un om trebuie să îl suporţi. Când nu îţi place un regim politic trimiţi diplomaţii la tratative şi militarii la instrucţie intensivă. Prima frază reprezintă o cugetare populară coreeană. A doua este esenţa reuniunii, de duminică, 8 aprilie a.c., a miniştrilor de externe din China, Japonia şi Coreea de Sud.

A doborat Japonia racheta nord-coreeana

A doborat Japonia racheta nord-coreeana?

Acord versus dezacord

Cei trei purtători, teoretici, ai laurilor păcii, în peninsula coreeană au ajuns atât la un acord, cât şi la un…dezacord.

Ei au convenit să întreprindă eforturi maxime pentru descurajarea regimului comunist, din Coreea de Nord, de la efectuarea lansării unei rachete, menită oficial de a plasa pe orbită un satelit.

Dar nu au ajuns la nicio înţelegere privind modul în care cele trei state vor reacţiona – întrunit sau separat – dacă autorităţile de la Phenian decid testul anunţat, la care au fost deja invitaţi jurnalişti străini, inclusiv americani, precum trimişii speciali ai postului de televiziune CNN.

Concret, ministrul nipon de externe, Koichiro Gemba şi cel sud-coreean, Kim Sung Hwan, au solicitat omologului chinez cooperarea în Consiliul de Securitate al ONU, prin adoptarea de sancţiuni mai severe contra regimului comunist, din nordul peninsulei Coreea, dacă se produce lansarea rachetei – deja instalată pe rampa filmată şi fotografiată de ziariştii invitaţi de peste hotare, la acest mic circ local.

Dar, ministrul chinez de externe, Yang Jiechi s-a dovedit a fi reticent la orice iniţiativă care ar putea submina stabilitatea Coreei de Nord.

Lansarea rachetei nord-coreene – pe 12 aprilie?

Ministrul japonez Gemba a asigurat pe jurnaliştii curioşi să afle finalul convorbirilor tripartite că există disponibilitatea de a fi mărit numărul punctelor de vedere comune. Precizarea a fost făcută în localitatea Ningbo, din estul Chinei, unde cei trei înalţi diplomaţi au avut discuţii deloc protocolare.

În acelaşi timp, Gemba s-a dovedit prudent:”sincer vorbind, nu aş spune că toate cele trei state împărtăşesc complet aceeaşi părere.”

Consultările de la Ningbo au rostul lor acum, deoarece este posibil ca tocmai joi, 12 aprilie, sau în zilele următoare, să fie lansată racheta nord-coreeană, al cărei impact imagologic este deja notabil.

Din perspectiva guvernelor american, japonez şi sud-coreean, lansarea menţionată ar încălca o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv cea cu numărul 1874, care interzice regimului nord-coreean efectuarea oricărei lansări folosind tehnologia rachetelor balistice.

Îngrijorarea autorităţilor de la Tokyo

De reţinut prudenţa ministrului japonez de externe Gemba, care fiind întrebat dacă omologul chinez împărtăşeşte punctul de vedere ale celor trei executive mai sus amintite, diplomatul nipon a refuzat să dezvăluie poziţia ministrului Yang Jiechi.

Motivul? Sensibilitatea problemei.

Totuşi, un membru al delegaţiei japoneze, la convorbirile de la Ningbo a dezvăluit jurnaliştilor că în cadrul reuniunii, ministrul Gemba a spus omologilor lui că „în ciuda apelurilor comunităţii internaţionale, care a cerut autorităţilor din Coreea de Nord să se reţină de la asemenea manifestări, Phenianul pare determinat să forţeze nota, prin planul de lansare al rachetei. Dacă lansarea merge înainte, aceasta ar fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Iar comunitatea internaţională, inclusiv Consiliul de Securitate, ar trebui să coopereze şi să răspundă, după caz.”

Consultări la Washington D.C.

Chiar dacă la Beijing este punctul de sprijin al regimului comunist nord-coreean, ministrul nipon de externe, Koichiro Gemba este conştient că atârnă greu – în balanţa unei viitoare decizii de reacţie, pe măsura gradului de pericol real, certificat de probabila lansare a rachetei mult mediatizată -, opinia superputerii lumii.

Aşa se şi explică faptul că va participa la reuniunea de două zile, a miniştrilor de externe ai Grupului celor 8/G-8, care va începe miercuri 11 aprilie, exact cu 24 de ore înainte de estimata zi a lansării satelitului nord-coreean.

În acest context sunt programate şi convorbiri separate cu şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton.

Declaraţie dură

De altfel, încă la convorbirile de la Ningbo, demarate sâmbătă 7 aprilie, ministrul japonez de externe i-a propus omologului chinez ca ţara sa să se alăture eforturilor altor state – precum SUA, Japonia, Coreea de Sud – pentru a contracara, într-o manieră convenită de comun acord, planul nord-coreean, de sfidare a comunităţii internaţionale, a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, prin lansarea ce a generat atâtea temeri.

Cum China şi-a păstrat opinia deja cunoscută, un alt oficial nipon a afirmat:”Cum va fi rezolvat acest caz ar putea testa raţiunea de a fi a Consiliului de Securitate al ONU.” Declaraţie dură, fără echivoc.

Cu toate astea, presei i s-a comunicat că Japonia şi China „vor continua eforturile, până în ultimul minut, pentru a determina Coreea de Nord să renunţe la lansare.

Consecvenţă nord-coreeană

Mai degrabă amuzaţi, decât îngrijoraţi de temerile nipone, oficiali nord-coreeni au precizat jurnaliştilor invitaţi să asiste la eveniment, că lansarea va avea loc în intervalul 12-16 aprilie a.c., în scopul utilizării paşnice a cosmosului, care “este un drept legitim, universal recunoscut, al unui stat suveran.”

Apel la calm

Chiar dacă Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat – printr-un comunicat oficial, emis pe 7 aprilie a.c., preocuparea şi îngrijorarea privind ultimele evoluţii din peninsula coreeană, China speră că toate părţile implicate îşi vor păstra calmul şi vor manifesta reţinere funcţie de situaţia în ansamblu şi necesitatea unor beneficii pe termen lung, prin dialog continuu şi rezolvarea, prin mijloace paşnice, a problemelor aflate în dispută.”

Reacţie probabilă

Ce nu a declarat ministrul nipon de externe? A precizat titularul ministerului japonez al apărării! Dacă racheta nord-coreeană va avea o traiectorie cu o curbă descendentă în spaţiul maritim şi terestru al Japoniei, atunci aceasta va fi dobârâtă de sistemul anti-rachetă, cu baterii deja redislocate în apropierea litoralului occidental al teritoriului japonez. Ce va urma apoi? Rămâne de văzut.

Articol aparut in nr. 53 din săptămânalul ZIUAVECHE.RO

2 comentarii

Liviu 14-04-2012 - 12:15

Adevarul este ca amerecanii si aliatii lor au mintit de atatea ori lumea, ca numai cretinii spalati de ei pe creier ii mai pot crede … Nu le va mai merge ceea ce au facut in Irak. De altfel ei sunt raspunzatori de absolut tot ce se intampla in Iran, in Afganistan si peste tot pe unde lumea nu ii inghite.

Coreeenii sunt si o natie aparte … S-au batut mult intre ei ca tampitii si apoi i-au luat japonezii la ranga ! Iar japonezii ar trebui sa tina ciocul micuuuut de tot pentru ce au facut in Coreea, nu numai in cel de-al doilea razboi mondial !!! Chinezii stiu ei ce stiu si de aceea nu le dau apa la moara … Insa a-i permite Japoniei sa doboare o racheta, oricare ar fi aceea (mai ales in conditiile in care nu ameninta direct Japonia ci numai „are o curba descendenta …” nu stiu cum !), este o mare greseala, asa cum a fost o mare greseala a-l lasa pe Hitler sa-si vada de politica militarista.

Nord-coreenii au dreptul sa faca ce vor la ei pe teritoriu si in spatiu cosmic, asa cum o fac amerecanii si rusii in conformitate cu reglementarile internationale. Macar o fac pe fata si nu ca evreii care nu recunosc nimic si tin totul la secret mintind lumea … De ce mai sunt inca unii mai egali decat altii in conditiile democratiei „populare”, poate numai spalatura de creiere aplicata acum „global” sa dea raspunsul !?

gogu 15-04-2012 - 13:09

bai spalate la cap,zici ce zici si ajungi la evrei,ai buba la cap

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult