Acasa InternationalGeopolitica Acordul de asociere UE-Republica Moldova a fost ratificat

Acordul de asociere UE-Republica Moldova a fost ratificat

scris de A.A.
13 afisari

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost ratificat de Parlamentul European (PE). Acesta include și un Acord comercial aprofundat şi comprehensiv.

Acordul de asociere UE-Republica Moldova a fost ratificat.

Acordul de asociere UE-Republica Moldova a fost ratificat.

Acordul de asociere, care reprezintă fundamentul pentru o mai puternică asociere politică şi integrare economică între UE şi R. Moldova, oferind liber acces reciproc pe piaţă, a fost aprobat cu 535 de voturi „pentru”, 94 „împotrivă” şi 44 de abţineri, potrivit comunicatului.

În rezoluţia care însoţeşte acordul, aprobată cu 529 de voturi „pentru”, 96 „împotrivă” şi 46 de abţineri, deputaţii au subliniat că semnarea documentului la 27 iunie şi ratificarea acestuia „nu reprezintă un obiectiv final” în relaţiile UE-R. Moldova.

„Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clară recunoaştere a succesului procesului de reformă politică şi economică în Moldova, care stabileşte perspectivele sale europene şi dovedeşte determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE”, a spus raportorul Petras Austrevicius. „Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru ţară”, a mai spus el.

Deputaţii europeni au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin şi au cerut o campanie de informare comprehensivă despre beneficiile sale pentru cetăţenii moldoveni.

Acordul acoperă „întreg teritoriul recunoscut internaţional al Republicii Moldova”, iar Transnistria, ca parte integrantă a acestuia, trebuie să fie subiect al acordului, au subliniat eurodeputaţii. Ei au adăugat că UE trebuie să joace un rol mai important în găsirea unei soluţii pentru o clarificare efectivă a situaţiei transnistrene între Chişinău şi Tiraspol.

Deputaţii au subliniat că rolul jucat de Rusia în criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitică şi a afectat şi relaţiile dintre UE şi Republica Moldova. Ei cer Rusiei să respecte pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova şi alegerile sale europene. Membrii PE au denunţat, de asemenea, utilizarea continuă de către Rusia a blocării importurilor de produse din R. Moldova ca mijloc de destabilizare a regiunii, susţinând iniţiativele de contrabalansare a embargoului pe produsele moldoveneşti.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de asociere trebuie să fie ratificat de Parlamentele naţionale ale statelor membre UE. Părţi din acord, inclusiv Acordul aprofundat şi comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014. Republica Moldova a ratificat acordul la 2 iulie.

Pe de altă parte, comunicatul precizează că Parlamentul European va trimite o delegaţie de şapte deputaţi, condusă de Igor Soltes să monitorizeze alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult