Acasa InternationalGeopolitica Alexis Tsipras confirmă închiderea temporară a băncilor din Grecia

Alexis Tsipras confirmă închiderea temporară a băncilor din Grecia

scris de D.P.
17 afisari

Premierul elen Alexis Tsipras a confirmat duminică închiderea temporară a băncilor din Grecia, relatează AFP.

Propunerile lui Tsipras

Propunerile lui Tsipras

Surse apropiate de dosar precizaseră anterior că băncile elene și Bursa de la Atena vor rămâne închise luni. Premierul grec a anunțat de asemenea instaurarea unui control asupra capitalurilor și a cerut populației să-și păstreze calmul.

Refuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistență pentru Grecia după 30 iunie ‘a determinat BCE să nu mărească lichiditățile băncilor grecești și a constrâns Banca Greciei să activeze măsurile de închidere temporară a băncilor și de limitare a retragerilor bancare’, a declarat premierul Tsipras, dând asigurări că ‘depozitele cetățenilor în băncile grecești sunt absolut garantate’.

Băncile grecești din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat duminică, la Digi24, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

‘Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislației românești și supravegherii Băncii Naționale și, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor’, a explicat Dan Suciu.

El a subliniat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privința acestor bănci, care se spun legislației românești ce prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro.

‘Nu vorbim despre bănci grecești ci vorbim despre bănci românești care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislației românești, o legislație care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, și, în consecință, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naționale în ceea ce privește rezervele sau depozitele cetățenilor români’, a precizat Dan Suciu.

Banca Centrală Europeană a anunțat duminică că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări îndeaproape situația din Grecia, relatează agenția EFE.

După acest anunț, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregăti următorii pași. Se așteaptă ca la această reuniune să se ia o decizie dacă este necesară sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca în următoarele zile, și înainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marți, să se producă ieșiri masive din depozite, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Sâmbătă, în Grecia au fost cozi la bancomate, cetățenii eleni încercând să își retragă economiile în contextul neliniștilor legate de posibilitatea ca țara să fie forțată să iasă din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privința condițiilor programului de salvare.

Eșecul negocierilor de sâmbătă, de la Bruxelles, a făcut ca posibilitatea privind temuta ieșire a Greciei din zona euro să fie mai aproape ca oricând.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult