Acasa InternationalGeopolitica America la urne: Asaltul republicanilor

America la urne: Asaltul republicanilor

scris de Ion Petrescu
1 afisari

.Rezultatul alegerilor parţiale din S.U.A., de pe 2 noiembrie a.c., este aşteptat cu interes nu doar de americani, ci şi de liderii ţărilor aliate, partenere sau ostile Statelor Unite. Surpriza cea mai mare, din săptămâna premergătoare zilei exercitării dreptului la vot a fost concluzia unui sondaj întreprins de Centrul Pew Research, pentru oameni şi presă. Conform acestuia, 47% dintre alegătorii intervievaţi doresc ca preşedintele Barack Obama să mai candideze pentru un nou mandat prezidenţial şi doar 42% se declară împotrivă.


Revanşa GOP

 

Partidul Republican, fondat în 1854, mai cunoscut peste Ocean ca GOP/Grand Old Party/Marele Partid Vechi mizează pe câştigarea majorităţii în 18 state americane. Ceea ce ar însemna refacerea hărţii electorale, la nivel naţional, pentru deceniul următor.

Mari surprize pot fi în statele New York, Ohio şi Pennsylvania, care vor pierde locuri în Congres, ca urmare a recensământului din 2010.

Şi în tabăra Partidului Democrat, al preşedintelui Barack Obama există convingerea unor reuşite electorale, precum aceea a preluării controlului Senatului în Michigan şi Kentucky, sau a Camerei Reprezentanţilor din Texas şi Tennessee. Statul Texas ar putea aduce democraţilor o victorie mai amplă, deoarece, conform recensământului amintit va avea patru noi locuri în plus. Agenţia Associated Press remarcă totuşi că nimeni nu garantează victoria democraţilor în statele amintite.

Pe baza recensământului din 2010, în cele mai multe state americane vor fi reconfigurate districtele electorale. Drept urmare, partidul care deţine majoritatea pe plan local are marele avantaj de a stabili cum vor arăta noile areale pentru următoarele alegeri, ceea ce înseamnă că vor putea determina dacă republicanii sau democraţii vor domina delegaţia unui stat pentru Congresul S.U.A.

Tim Storey, un expert în alegeri, de la Conferinţa Naţională a Legislaturii de Stat, sesizează o tendinţă istorică la alegerile din 2 noiembrie a.c.. El afirmă că este dificil pentru partidul care deţine puterea la Casa Albă să câştige alegerile parţiale, la nivelul legislativului fiecărui stat. Storey crede că dacă republicanii primesc, după cum speră, un plus de voturi, atunci GOP va deţine majoritatea în 18 camere legislative, din tot atâtea state americane.

 

Schimbare zdrobitoare!

 

Carl Klarner, politolog la Universitatea de Stat din Indiana, care a studiat peste 2.100 de alegeri legislative, la nivelul statelor, din 1950, până în prezent, prevede schimbarea zdrobitoare care se va produce la alegerile parţiale din 2 noiembrie a.c.. El prezice că republicanii vor deveni majoritari în circa 15 Camere locale ale Reprezentanţilor. Asta înseamnă că GOP va controla 51 din cele 99 camere legislative locale.

Deşi în majoritatea statelor americane legislativele locale decid graniţele districtelor electorale – ceea ce va influenţa, firesc, rezultatul alegerilor din 2012 -, în alte state guvernatorii au dreptul, prin veto, să stopeze reconfigurarea circumscripţiilor electorale. Iar în unele state sunt utilizate comisii independente pentru a delimita noile zone electorale.

Democraţii controlează acum ambele camere, în aproximativ de două ori mai multe state decât republicanii. Scorul naţional? 27-14, în favoarea Partidului Democrat. În alte opt state, controlul legislativ este împărţit. Democraţii controlează 60 de camere locale, iar republicanii 36. În două state reprezentanţii celor două partide sunt la egalitate, iar Nebraska are un sistem unicameral.

Ce mai ştiu adepţii lui Obama? Că majoritatea lor este ameninţată în statele Alabama, Colorado, Indiana, Nevada, New Hampshire şi Wisconsin, New York, Ohio şi Pennsylvania.

Darrell West, vicepreşedinte şi director de studii la Institutul Brookings pentru Studii de Guvernare este rezervat faţă de eventualele victorii ale democraţilor, datorită rezultatelor negative din economie şi climatului anxios instalat la nivelul opiniei publice. Dar crede că partidul preşedintelui Obama are şanse să obţină rezultate bune la nivelul legislativelor din statele Texas, Tennessee şi Kentucky.

 

Ce cred alegătorii?

 

În sondajul realizat de Centrul Pew Research, alegătorii au opinii împărţite despre cum i-ar fi mai bine ţării, dacă republicanii câştigă controlul Congresului pe 2 noiembrie, sau în cazul în care democraţii păstrează majoritatea.

Dintre alegătorii înregistraţi, aproximativ o treime (32%) spun că ar fi mai bine pentru S.U.A. în cazul în care republicanii preiau controlul asupra Congresului. Un procent identic (32%), susţin că ar fi mai bine dacă democraţii menţin controlul actual. Totusi, 30% afirmă că nu ar face nicio diferenţă. Sunt datele făcute publice de Centrul Pew Research în urma sondajului realizat între 21 şi 24 octombrie a.c., pe un eşantion de 1006 adulţi.

Cifrele de mai sus se modifică uşor în rândurile alegătorilor probabili: 38% spun că ar fi mai bine pentru naţiune în cazul în care GOP câştigă controlul Congresului, 34% declară că preferă menţinerea majorităţii democrate, iar 23% susţin că nu ar fi nicio diferenţă în modul cum s-ar lua în continuare deciziile de către aleşii americanilor.

Un alt studiu Pew Research, lansat săptămâna trecută, indica un avantaj de 10 puncte pentru republicani (50% la 40%), atunci când alegătorii probabili au fost întrebaţi dacă intenţionează să voteze pentru candidatul republican sau democrat pentru Congres. Deşi 61% dintre alegători au susţinut că în acordarea votului lor contează ce partid controlează Congresul, 36% dintre intervievaţi au replicat că pentru ei nu constituie un reper, la vot, controlul obţinut de un partid sau altul.

Republicani şi democraţi, în egală măsură, susţin că o majoritate covârşitoare, la nivelul legislativului ţării, va fi mai bună – dacă partidul lor controlează Congresul! 73% dintre republicani doresc acest lucru, la fel ca şi 67% dintre democraţi. 42% din independenţi, afirmă că nu ar fi nicio diferenţă. 32% dintre independenţi vor control republican, iar 16% cred că ar fi mai bine Statelor Unite cu un Congres controlat de democraţi.

*

Dar, în pofida şanselor mărite ale republicanilor, de a îşi lua revanşa electorală faţă de democraţi, preşedintele Obama rămâne, conform sondajului Centrului Pew Research, în topul preferinţelor conaţionalilor săi, pentru obţinerea unui nou mandat la Casa Albă. Ceea ce îi creează o altă perspectivă pentru politica externă americană din următorii şase, nu doi ani de zile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult