Acasa InternationalGeopolitica Angela Merkel şi Obama despre conflictul din Ucraina

Angela Merkel şi Obama despre conflictul din Ucraina

scris de A.P.
5 afisari

Cancelarul german Angela Merkel a atenționat luni la Washington că, în conflictul din Ucraina, este în joc „pacea în Europa”, dacă este pus sub semnul întrebării principiul integrității teritoriale pe continent, relatează AFP.

US President Barack Obama and Chancellor of Germany Angela Merkel„Pentru cineva care vine din Europa, pot să spun că dacă renunțăm la principiul integrității teritoriale, nu vom fi în măsură să menținem pacea în Europa”, a avertizat șefa guvernului german, în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu președintele american Barack Obama.

Ea a mai atras atenția că dacă diplomația nu va avea succes în relația cu Rusia pentru soluționarea crizei ucrainene, atunci Europa și SUA vor trebui să analizeze alte opțiuni, excluzând-o însă pe cea militară, potrivit Reuters.

Președintele american Barack Obama a atenționat luni Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, afirmând că Moscova „nu poate redesena frontierele Europei prin forța armelor”, relatează agențiile internaționale de presă.

Într-o conferință de presă comună la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel, Barack Obama a dat totuși asigurări că Washingtonul „va continua să încurajeze o rezolvare diplomatică” a crizei ucrainene.

„Suntem perfect de acord că în secolul 21 nu putem sta inerți și să permitem pur și simplu ca frontierele Europei să fie redesenate prin forța armelor”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

El a spus totodată că SUA analizează toate posibilitățile în privința crizei ucrainene, dar că nu au decis încă dacă vor livra sau nu arme Kievului. Livrarea ‘de arme defensive este una din opțiuni, dar nu am luat încă o decizie’, a afirmat Obama. Președintele american a atras de asemenea atenția că izolarea Rusiei se va accentua dacă Moscova nu-și va schimba poziția privind Ucraina.

„Chiar dacă vom continua să lucrăm pentru a găsi o soluție diplomatică, transmitem astăzi clar că dacă Rusia va continua pe calea sa actuală, care ruinează economia rusă și afectează poporul rus, având totodată un efect teribil asupra Ucrainei, izolarea Rusiei se va accentua, atât politic, cât și economic”, a spus Obama.

El s-a exprimat pentru menținea sancțiunilor împotriva Rusiei, precum și pentru colaborarea în cadrul comunității internaționale pentru accentuarea presiunii diplomatice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult