Acasa InternationalGeopolitica Arestovici, fost consilier al lui Zelenski, vrea să candideze la alegerile prezidențiale din Ucraina. Ce propuneri are legaste de războiul cu Rusia

Arestovici, fost consilier al lui Zelenski, vrea să candideze la alegerile prezidențiale din Ucraina. Ce propuneri are legaste de războiul cu Rusia

scris de Bogdan Crețu Roman
353 Afisari

Fostul consilier al preşedinţiei ucrainene, Oleksi Arestovici, a anunţat săptămâna aceasta, într-un interviu acordat publicaţiei ruse independente Meduza, că intenţionează să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din Ucraina.

„În mod sigur”, a răspuns Arestovici la întrebarea jurnalistului de la Meduza despre posibilitatea de a candida la următoarele alegeri, citat de EFE.

Ucraina ar trebui să organizeze alegeri anul viitor, dar legea marţială instituită în ţară din cauza războiului declanşat de Rusia interzice mersul la urne atât timp cât este în vigoare.

Arestovici este una dintre cele mai proeminente personalităţi publice care pledează pentru găsirea unei formule pentru organizarea alegerilor în plin război.

Orice amânare a alegerilor prezidenţiale va fi considerată drept o uzurpare a puterii de către societatea ucraineană sau de o parte a acesteia„, a explicat Arestovici, amintind că mandatul preşedintelui Volodimir Zelenski expiră la 31 martie.

În interviul pentru Meduza, Arestovici propune să se renunţe la recuperarea militară a unei părţi din teritoriile ocupate de Rusia în schimbul aderării Ucrainei la NATO, o poziţie considerată tabu în discursul public ucrainean.

Fostul consilier prezidenţial a acordat acest interviu din afara Ucrainei şi a spus că s-ar putea să nu se mai întoarcă în ţară, de teama represaliilor împotriva sa.

Şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksi Danilov, l-a acuzat recent pe Arestovici că ar fi un ‘instrument’ al Kremlinului, iar mai mulţi deputaţi au cerut să fie luate măsuri împotriva sa.

În interviul pentru Meduza, Arestovici a declarat că poliţia i-a făcut o vizită la domiciliu după ce a criticat public prestaţia lui Volodimir Zelenski în timpul ultimei sale vizite în SUA.

Acest carismatic fost militar – care a cochetat şi cu actoria (filmându-se în mai multe seriale ruseşti) – a demisionat în ianuarie din funcţia de consilier prezidenţial după ce a fost criticat sever pentru că a afirmat că o rachetă rusă ce a provocat numeroase victime a căzut pe un bloc de locuit după ce a fost interceptată de o rachetă ucraineană.

De atunci, Arestovici a fost extrem de critic la adresa administraţiei Zelenski, pe care o consideră responsabilă de „eşecul” contraofensivei şi pe care o acuză că încearcă să monopolizeze puterea.

Arestovici respinge, de asemenea, politica Kievului de eliminare a limbii ruse din viaţa publică şi reproşează autorităţilor autosuficienţa şi o presupusă lipsă de viziune în politica externă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS