Acasa InternationalGeopolitica Armata rusă vrea acces în porturile și aeroporturile din Cipru

Armata rusă vrea acces în porturile și aeroporturile din Cipru

scris de D.S.S.
14 afisari

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat, în cadrul unui interviu publicat luni de Itar-Tass, că este în discuții cu guvernul rus asupra unui acord care ar permite armatei ruse să utilizeze porturile și aeroporturile insulei, relatează luni revista Newsweek pe site-ul său de internet.

armata rusa in cipruPotrivit agenției de știri ruse, statul insular a fost de acord să sporească cooperarea celor două țări „în domeniul apărării„, iar Anastasiades se pregătește să viziteze Moscova în cursul acestei luni pentru a semna zece proiecte comune între cele două țări.

„Sunt în curs discuții despre capabilități suplimentare care pot fi asigurate de Rusia în cazul unei operațiuni umanitare sau a unei situații de urgență„, a spus Anastasiades, în contextul în care ministrul cipriot al apărării, Ioannis Kasoulidis, a afirmat că nu există planuri de staționare a unor trupe ruse în Cipru, unde se află și o bază strategică a Forțelor regale aeriene (RAF) britanice.

Cipru și Rusia au legături economice strânse, Cipru fiind atât destinația, cât și sursa celor mai multe investiții străine directe. De asemenea, Moscow Times a estimat luna trecută că afacerile care au legătură cu Rusia reprezintă în jur de 10% din economia Ciprului.

Relațiile cipriote-ruse au progresat de ceva vreme”, a declarat Elizabeth Quintana, expert în cadrul think tank-ului pentru securitate și apărare Royal United Service Institute (RUSI).

Cipru este în prezent o bază cheie pentru operațiunile RAF în Irak, șase avioane Tornado GR4 fiind staționate pe insulă din septembrie, de unde pleacă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupării Statul Islamic. „Baza RAF din Cipru este între două posibile baze aeriene destinate avioanelor ruse„, a adăugat Elizabeth Quintana, precizând că una dintre aceste baze vizate de ruși se află la numai 50 km de cea a RAF.

Plecând de la acțiunile Rusiei în Ucraina, definiția Moscovei pentru ‘umanitar’ este dubioasă. Dacă există o intenție de a acumula forțe în Cipru, aceasta trebuie luată mai în serios de NATO și de RAF”, a adăugat ea.

„Este parte a unui proiect mai larg de a destabiliza NATO. Am asistat deja la discuțiile ruse cu noul guvern grec, la tentativele ei de a curta membrii NATO Ungaria și România. Încearcă din greu să găsească fisuri, dar până în prezent Alianța a rămas unită”, a mai spus Quintana.

„Ei pot folosi influența pe care o au asupra băncilor din Cipru ca un mijloc de a încerca guvernul cipriot să revizuiască afilierile politice și militare pe care le are”, opinează experta.

John Herbst, expert în Eurasia în cadrul ONG-ului Consiliul Atlantic și fost ambasador american în Ucraina, susține că abordarea pe care Rusia o are față de Cipru ar trebui să reprezinte un motiv de mare preocupare pentru NATO și UE.

„Nu există niciun motiv de a considera acest aranjament cu Cipru umanitar. Kremlinul a folosit o acoperire umanitară pentru a urmări obiective geopolitice și chiar agresive”, a spus el.

„Posibilul acord cu Cipru face parte dintr-un demers al Kremlinului de a-și consolida poziția militară în Europa și de a dezvolta o relație mai strânsă cu câteva state UE. Aceste relații mai apropiate vor asigura Moscovei un aliat în influențarea deciziilor UE”, a adăugate John Herbst.

Cipru este membru al UE dar nu și membru al NATO, spre deosebire de statele vecine Grecia și Turcia, ambele în Alianța Nord-Atlantică, notează Newsweek.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult