Acasa InternationalGeopolitica Asediu total asupra Fâșiei Gaza. Teroriștii, eliminați din localitățile atacate

Asediu total asupra Fâșiei Gaza. Teroriștii, eliminați din localitățile atacate

scris de B.C.R
364 Afisari

Armata israeliană a anunțat că deține controlul asupra localităților din sud atacate sâmbătă de militanți palestinieni și lansarea unui asediu total asupra Fâșiei Gaza, aflată sub controlul Hamas. Cetățeni ai mai multor țări, între care SUA, Franța și Germania, se numără printre cei uciși, răpiți și dispăruți în urma atacurilor Hamas.

 Banca Israelului intenționează să furnizeze lichidități în dolari creditorilor locali și să vândă valută pentru prima dată de când a permis shekel-ului să se tranzacționeze liber, ca parte a unui program fără precedent de susținere a piețelor după atacul surpriză al militanților Hamas.

 Ministrul de Externe al Rusiei a declarat luni că înființarea unui stat palestinian este „cea mai credibilă” soluţie la războiul dintre Israel şi Hamas, avertizând asupra unui risc „ridicat” de intrare în conflict a unor „terţe forţe”

 Uniunea Europeană a suspendat toate plăţile ajutorului său pentru dezvoltare către palestinieni şi a decis să îşi reevalueze toate programele în derulare, a anunţat luni comisarul european Oliver Varhelyi.

Într-o intervenție prin teleconferință la Adunarea Parlamentară a NATO de la Copenhaga, luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut comparație între atrocităţile comise de teroriştii Hamas în Israel și cele ale forţelor ruse în suburbiile Kievului anul trecut. 

Actele de barbarie comise de luptătorii Hamas continuă să șocheze o lume întreagă. Victimă le-a căzut și o tânără din Germania, al cărei cadavru a fost plimbat dezbrăcat prin Gaza. Teroriștii au făcut apoi cumpărături cu cardul ei.

Sistemul Iron Dome este conceput pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 până la 70 km de distanţă.

Israelul a început să dezvolte acest sistem în 2007, cu finanţare masivă din Statele Unite, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011.

 Oficialii israelieni au anunțat că duminică polițiștii au interceptat un terorist și l-au ucis, pe o autostradă, dar, ulterior, au anunțat că e vorba despre un cetățean israelian, scrie site-ul de știri din Israel, Ynet, citat de Libertatea.

 „În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, a orgiei ocupației și a negării legilor și rezoluțiilor internaționale … am decis să punem capăt la toate acestea”, se aude într-o filmare vocea unui bărbat învăluit în umbră despre care se crede că aparține lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a Hamas.

Deif este văzut ca o „personalitate sacră și foarte respectată” în rândul Himars și de către palestinieni, dar probabil că ultima operațiune l-a ridicat la rangul de zeu, a explicat Mkhaimar Abusada, profesor la Universitatea Al-Azhar (Gaza). 

 „În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, a orgiei ocupației și a negării legilor și rezoluțiilor internaționale … am decis să punem capăt la toate acestea”, se aude într-o filmare vocea unui bărbat învăluit în umbră despre care se crede că aparține lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupării militante palestiniene Hamas.Raidul din primele ore ale zilei de sâmbătă care a ucis cel puțin 700 de israelieni, a dus campania de zeci de ani a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal și imprevizibil, relatează FT.

 Egiptul, mediator tradiţional în negocierile dintre israelieni şi palestinieni, îşi înmulţeşte contactele luni, în a treia zi a războiului dintre Israel şi Hamas, pentru „a opri escaladarea”, a anunţat preşedinţia de la Cairo, potrivit AFP.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a vorbit luni cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care a recunoscut recent statul Israel.

Cu o zi înainte, el a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, stat care are în responsabilitate locurile sfinte din Ierusalim şi este una dintre primele două ţări arabe, împreună cu Egiptul, ce au stabilit relaţii cu Israelul, punând capăt stării de război vechi de zeci de ani cu acest stat vecin.

 Mediatori din Qatar au purtat convorbiri telefonice urgente cu oficiali ai Hamas în încercarea de a negocia eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de gruparea militantă şi ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei şi copii palestinieni din închisorile din Israel, a declarat luni o sursă pentru Reuters.

Negocierile, pe care Qatarul le conduce în coordonare cu Statele Unite încă de sâmbătă seară, „se derulează pozitiv”, a spus sursa, care a fost informată cu privire la discuţii.  

 Emiratele Arabe Unite, care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020, s-au declarat „consternate” de luarea unor civili israelieni ca ostatici după ofensiva lansată sâmbătă dimineață de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Această ţară din Golf este una dintre cele trei ţări arabe, împreună cu Bahreinul şi Marocul, care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, în cadrul așa-numitelor Acorduri Avraamice, negociate sub mandatul fostului președinte american Donald Trump, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Berlinul a anunțat că „suspendă provizoriu” ajutorul de dezvoltare pentru Teritoriile Palestiniene în aşteptarea unei verificări” asupra utilizării acestuia, a indicat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Dezvoltării. 

 Sirenele de alertă cu rachete au răsunat luni la Ierusalim, Tel Aviv şi în alte oraşe din Israel. Potrivit unor jurnalişti ai AFP, la Ierusalim sirenele au răsunat luni în jurul prânzului, după ce fuseseră auzite sâmbătă, în prima zi a ofensivei militare declanşate de Hamas. Televiziunea israeliană a informat că o rachetă a lovit luni o zonă deschisă lângă Tel Aviv.

 Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se vor reuni marţi la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Israel şi din regiune, a anunţat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell.

UE şi-a exprimat solidaritatea cu Israelul încă de la primele ore ale atacurilor Hamas.

 Prețurile petrolului au crescut din cauza temerilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, scrie BBC, avertizând că o escaladare a conflictului în Iran ar pune în pericol aprovizionarea globală.

Bombardament împotriva Hamas FOTO Profimedia
Bombardament împotriva Hamas 

Un tânăr din Fâșia Gaza, venit în România în calitate de student bursier la o universitate din țară, a fost declarat indezirabil pe teritoriul României în luna aprilie a acestui an. Dosarul în care s-a decis expulzarea acestuia arată cum tânărul plănuia un atac terorist asupra populației evreiești. 

 Ministerul român de Externe a anunțat că un român cu dublă cetățenie, membru al Forțelor de Apărare ale Israelului, a fost ucis în urma atacurilor lansate de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

„Profund întristaţi de pierderea unui cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, care a servit în Forţele de Apărare ale Israelului”, a anunțat MAE pe platforma X. 

Atacul de sâmbătă, cea mai gravă breșă în apărarea Israelului din 1973, vine după doi ani de subterfugii din partea Hamas, care au implicat menținerea planurilor sale militare la secret și convingerea Israelului că nu vrea un o luptă. Hamas a dat impresia că economia era în centrul atenției sale, spun surse. Chiar și la vedere, Hamas s-a antrenat pentru atac. Israelul a interpretat greșit antrenamentul.

 Forțele de Apărare ale Israelului deţin „controlul total” asupra localităţilor din sudul țării atacate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a anunţat luni un purtător de cuvânt militar. „Avem controlul total al comunităţilor”, a declarat generalul Daniel Hagari într-o intervenţie televizate. 

 Duminică, la meciul Persepolis – Gol Gohar din prima ligă iraniană, oamenii regimului de la Teheran au fluturat, la un moment dat, steagul Palestinei, în semn de susținere pentru ceea ce se întâmplă, în aceste zile, în Fâșia Gaza. A fost momentul în care stadionul a luat foc! Și imediat s-a scandat: „Steagul Palestinei, bagă-ți-l în fund, bagă-ți-l în fund!”. Scandarea a fost atât de puternică, încât televiziunea iraniană a fost nevoită să cenzureze momentul, oprind sunetul!

 Cetățeni ai mai multor țări, între care SUA, Franța și Germania, se numără printre cei uciși, răpiți și dispăruți după atacul surpriză pe mai multe fronturi al teroriștilor Hamas asupra Israelului, relatează Times of Israel.

Israelul a confirmat că militanții palestinieni au luat peste 100 de ostatici, soldați și civili, dar nu și numărul și naționalitățile acestora. Pe de altă parte, teroriștii Hamas susțin că ar fi vorba de aproximativ 130 de israelieni răpiți și duși în Gaza. 

 Pelerinii români aflaţi în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

 Președintele României a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Klaus Iohannis a punctat că „atacurile cu caracter antisemit și xenofob sunt intolerabile, trebuie condamnate cu tărie și sancționate cu celeritate”.

 Compania de zbor low cost Wizz Air anulează toate zborurile spre și dinspre Tel Aviv, din cauza conflictului deschis dintre Israel și Hamas. Anunțul a fost făcut duminică seara și arată că zborurile rămân anulate până la o notificare ulterioară.

 Hananya Naftali, un influent jurnalist israelian, cu peste 1,2 milioane de urmăritori pe Facebook, a fost chemat să se prezinte în armată pentru a-și apăra țara. Naftali, care a fost în 2018, pentru câteva luni, consilier al premierului Benjamin Netanyahu, a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook.

Într-un interviu pentru publicația hetek.hu, Hananya Naftali a povestit cum a ajuns să fie consilier de imagine al lui Netanyahu.

Atacul prin surprindere lansat sâmbătă de gruparea Hamas împotriva Israelului readuce în atenţia cauza palestiniană şi subminează încercările de normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi Arabia Saudită, țări partenere ale Statelor Unite, comentează AFP. 

 Liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, a criticat în cursul unei vizite la Beijing poziţia adoptată de China în conflictul israeliano-palestinian și a făcut apel la „reţinere” între statul evreu şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

 Iranul neagă cu fermitate informațiile conform cărora ar fi fost direct implicat în planificarea atacului Hamas asupra Israelului sau că și-a dat aprobarea prealabilă, insistând că Hamas este o organizație politică independentă, notează The Guardian.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că SUA nu are cunoștințe directe despre implicarea Iranului, în ciuda afirmațiilor Israelului, inclusiv ale președintelui său, Isaac Herzog, care a spus că Iranul este arhitectul.

Wall Street Journal, citând o varietate de surse, a susținut că Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, principala ramură externă a armatei iraniene, a participat la întâlniri de planificare bisăptămânale ale Hamas la Beirut din august, inclusiv la două la care ar fi participat ministrul de externe iranian, Hossein Amir. -Abdollahian.

 Forţele de apărare israeliene (IDF) au acuzat luni gruparea palestiniană islamistă Hamas că foloseşte civili drept „scuturi umane”.

Hamas „ascunde, de asemenea, infrastructură teroristă în zone civile” din Fâşia Gaza, a subliniat IDF într-o postare pe X, fosta Twitter.

Pe o listă cu crimele de război ale Hamas” postate pe această platformă socială, IDF mai subliniază că Hamas „profanează şi mutilează trupuri”, „ucide în mod deliberat civili” şi „răpeşte civili şi îi ţine ostatici”.

 Preot la Parohia Ortodoxă Română din Leeds, Ciprian Nedelcu este de mai multe zile cu un grup de pelerini într-o excursie în Palestina și Israel.  Acesta  (originar din Sibiu) spune într-o postare pe Facebook că legat de actualul conflict „realitatea este mult, chiar foarte mult diferită decât ce apare în mass media/ internet. Am trecut duminică 8 octombrie, fără nicio problemă de două ori din Palestina în Israel și invers (din Betleem în Ierusalim, de aici am mers în Ierihon, iar apoi am plecat spre partea de nord a țării, în Nazaret). TOATE magazinele, restaurantele, bisericile, benzinăriile, străzile sunt deschise”

 Mai multe organizații israeliene au ajuns să fie ținta hacktiviștilor, inclusiv a bandelor cibernetice, cum ar fi infamul Killnet, un grup de hackeri rusești, în urma atacurilor mortale ale militanților Hamas. 

Alte două avioane Tarom au adus în țară români amenințați de reizbucnirea luptelor dure din Orientul Mijlociu. Tarom a făcut și ieri două astfel de curse speciale, între Tel Aviv și București, în timp ce Wizz Air a anunțat că își suspendă toate zborurile pe relația România-Israel.

Românii care au revenit în țară au povestit pentru digi24.ro momentele de groază pe care le-au trăit în Israel după atacul fără precedent al grupării Hamas.

 Ofensiva lansată sâmbătă de gruparea palestiniană Hamas asupra Israelului a dus deja la bilanț tragic al victimelor, care continuă să crească. Peste 700 de oameni au fost uciși, conform unui anunț oficial făcut de armata israeliană, publicat luni dimineață. 

 Forțele de Apărare Israeliene au distrus un cartier general  întins pe o suprafață de trei e taje, precum și un cartier general asociat cu Muhammad Kashta, ofițer superior, al forțelor navale ale Hamas. 

Sistemul de apărare anti-rachetă Iron Dome a oprit un nou atac lansat de Hamas împotriva Israelului. 

 Emiratele Arabe Unite au calificat atacurile lansate de facțiunea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului drept o „escaladare serioasă şi gravă„, informează luni Reuters, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat, Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite s-a declarat, de asemenea, „îngrozit” de informaţiile referitoarea la civilii israelieni care au fost luaţi ostatici din casele lor și duși în Fâșia Gaza.  

 Președintelui Israelului Isaac Herzog a precizat că Iranul este în parte responsabil pentru atacul fulgerător al Hamas, adăugând că războiul nu se va finaliza rapid, informează dpa, potrivit Agerpres. 

Isaac Herzog FOTO: lev radin/Shutterstock
Isaac Herzog FOTO: lev radin/Shutterstock

Păcatul de neiertat” nu doar pentru că a fost „condus de o organizaţie teroristă criminală„, „ci şi de o axă malefică a cărei bază se află în Iran”, a spus şeful statului israelian duminică seara, într-o declarație adresată naţiunii.  

Un renumit festival de muzică electronică la care au participat peste 3.500 de persoane a fost una din țintele prioritare pentru militanții Hamas. Forțele de salvare recuperat cel puțin 260 de cadavre. 

 Conflictul din Israel afectează prețul petrolului la nivel mondial. Israelul nu este un producător important de petrol, dar escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu sperie investitorii. Prețul pentru barilul de petrol Brent (standardul global) a crescut cu 3% ajungând la 87$, porivit CNN.

 Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a acuzat gruparea palestiniană Hamas de comiterea de crime de război, precizând că este timpul ca infrastructura organizației Hamas trebuie neutralizată, dar în același timp să se mențină discuțiile de normalizare cu Arabia Saudită, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Într-un atac fulgerător lansat din enclave palestiniană Gaza, militanții Hamas au luat cu asalt orașe israeliene, omorând peste 600 de israelieni și fugind cu zeci de ostatici.

 Hamas a început un război împotriva Israelului cu cel mai grav masacru de civili nevinovați din istoria Israelului. Am plătit un preț mare; dar vom restabili securitatea poporului lui Israel, potrivit postării cu declarația purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene

 

Forțele de Apărare Israeliene au publicat bilanțul la 42 de ore de la activarea operațiunii Săbii de Fier (Swords of Iron).

 Forțele de Apărare Israeliene au făcut publică înregistrarea unei convorbiri între un copil de nouă ani care se ascundea de militanții Hamas și un responsabil pe o linie pentru urgențe.

 Sofia a transportat 90 de cetățeni din Tel Aviv cu un avion guvernamental, după atacurile fulgerătoare ale grupării militane islamiste Hamas asupra Israelului, relaează DPA, scrie Agerpres.

Bulgaria repatriază 90 de cetățeni din Tel Aviv FOTO: Alexey Kartsev/Shutterstock
Bulgaria repatriază 90 de cetățeni din Tel Aviv FOTO: Alexey Kartsev/Shutterstock

Aeronava de tip Airbus, care a decolat duminică de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, a aterizat la Sofia cu puțin înainte de ora locala 18:00, a informat agenția bulgară de știri BTA. Detalii aici 

 Statele Unite au început mutarea portavionului USS Gerald R. Ford (CVN-78), precum şi restul navelor din Grupul de Lovire 12, care include crucişătorul din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG-60), precum şi distrugătoarele din clasa Arleigh Burke USS Ramage (DDG-61), USS McFaul (DDG-74) şi USS Thomas Hudner (DDG-116) spre estul Mediteranei. De asemenea, au fost făcuți pași pentru augumentarea escadrilelor de F-15, F-16 și A-10 din regiune. 

USCENTCOM susține ferm Israelul și partenerii noștri regionali pentru a răspunde riscurilor și oricărei părți care dorește extinderea conflictului”, a spus Generalul Michael „Erik” Kurilla, Comandantul, Comandamentului Central al Statelor Unite ( USCENTCOM sau CENTCOM ), într-un comunicat de presă. 

Statele Unite au început să livreze muniţie suplimentară Israelului, a anunţat duminică şeful Pentagonului, Lloyd Austin, adăugând că armata americană îşi consolidează poziţia militară în Orientul Mijlociu, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Primul pachet de ajutor militar „va începe să plece astăzi şi va sosi în zilele următoare”, a precizat secretarul american al Apărării într-un comunicat. 

Preşedintele american Joe Biden a dispus un „sprijin suplimentar” din partea Statelor Unite pentru Israel, în urma atacurilor fără precedent ale organizaţiei palestiniene Hamas dinspre Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă duminică, potrivit AFP. 

 Drone, deltaplane și trupe care s-au infiltrat în teritoriul țării s-au numărat printre metodele folosite de militanții Hamas pentru a lansa un atac fără precedent asupra Israelului în dimineața zilei de sâmbătă. Analiști, dar și oficiali care au făcut declarații sub anonimat au explicat cum a fost posibil ca serviciile de informații ale Israelului și ale SUA să fie luate prin surprindere.

Înregistrări video difuzate pentru prima dată de canalul de televiziune Al-Aqsa al Hamas au surprins drone încărcate cu explozibili lansate de militanți pentru a declanșa un atac-surpriză asupra Israelului. Acestea au vizat turnurile de observație instalate de Israel de-a lungul graniței cu Fășia Gaza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult