Acasa InternationalGeopolitica Atentat la Istanbul: 39 de morți și 69 de răniți (video)

Atentat la Istanbul: 39 de morți și 69 de răniți (video)

scris de C.P.
261 Afisari

Autorul atentatului comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și 69 de răniți, este în continuare căutat de poliție, relatează AFP. Cetățeni din mai multe țări arabe se numără printre cei 39 de morți în atacul armat, a anunțat un ministru turc, potrivit AFP și Reuters.

atentat istanbulPremierul turc Binali Yildirim a respins duminică informațiile apărute în presă conform cărora autorul atacului purta un costum de Moș Crăciun, transmite DPA. Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până la acest moment, nu există persoane de cetățenie română printre victimele identificate în urma incidentului.
Managerul clubului de noapte susține că nu au existat breșe în privința măsurilor de securitate.Premierul turc respinge informațiile că autorul atacului de la Istanbul era îmbrăcat în costum de Moș Crăciun. Nu există încă informații clare privind vinovații (premierul Binali Yildirim)

Cetățeni din țări arabe, printre morții atentatului de la Istanbul (ministru)

Cetățeni din mai multe țări arabe se numără printre cei 39 de morți în atacul armat dintr-un club de noapte din Istanbul în timpul celebrării Anului Nou, a anunțat duminică un ministru turc, potrivit AFP și Reuters.

Citat de agenția de presă proguvernamentală Anadolu, ministrul pentru Familie, Fatma Betül Sayan Kaya, a afirmat că cetățeni din Arabia Saudită, Maroc, Liban și Libia se numără printre persoanele ucise, fără a oferi cifre exacte pentru fiecare țară.

La Amman, Ministerul iordanian de Externe, citat de agenția oficială Petra, a precizat că trei iordanieni au fost uciși și patru răniți în atentatul de la Istanbul.

Ministerul tunisian de Externe a transmis la rândul său că doi cetățeni tunisieni au murit în atac.

De asemenea, un libanez este dat dispărut și trei au fost răniți în atac, a precizat pentru AFP consulul Libanului la Istanbul, Hani Chmaitili.

Ambasada Marocului la Ankara a indicat de asemenea că trei dintre cetățenii săi au fost răniți ușor.

Cel puțin 39 de persoane, dintre care cel puțin 15 străini, au fost uciși și 65 răniți în acest atac care a avut loc în clubul de noapte Reina, unul dintre cele mai cunoscute din Istanbul.

Autoritățile nu au precizat naționalitățile străinilor care au murit în atentat.

Printre victime, „se numără străini și turci, însă majoritatea sunt străini”, a spus ministrul turc al Familiei. „Sunt saudiți, marocani, libanezi, libieni”, a adăugat ea, citată de Anadolu.

Agenția de presă a relatat de asemenea că majoritatea răniților sunt cetățeni arabi.

În Europa, Ministerul belgian de Externe a confirmat că o persoane cu dublă cetățenie — belgiană și turcă — a fost ucisă. Parisul a indicat că trei francezi au fost răniți în atac.

În același timp, Ministerul israelian de Externe a transmis că o femeie cu cetățenie israeliană a fost ucisă și o altă persoană a fost rănită.

Autorul atacului este în continuare căutat de autoritățile turce.

Autorul atentatului comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și 69 de răniți, este în continuare căutat de poliție, relatează AFP. Atacatorul, deghizat în Moș Crăciun potrivit media turce, a deschis focul în clubul Reina, situat pe malul Bosforului, omorând 39 de persoane și rănind alte 69.

‘Căutările pentru găsirea teroristului sunt în curs. Sper că va fi capturat curând’, a indicat duminică dimineață ministrul turc de interne Süleyman Soylu, vorbind de un ‘atac terorist’.

Potrivit lui, primele elemente ale anchetei au indicat că atacatorul a ascuns sub haină arma pe care a utilizat-o pentru a comite carnagiul și ar fi părăsit locul atacului purtând haine diferite.

Un număr de 20 dintre cele 39 de victime au fost deja identificate și printre ele figurează 15 cetățeni străini și cinci turci, a precizat ministrul. Cetățenia victimelelor străine nu a fost precizată deocamdată de autoritățile turce.

Belgia a anunțat că cel puțin un cetățean belgian ar fi fost ucis în atac și Parisul a anunțat de asemenea că trei francezi au fost răniți în atac.

Israelul a anunțat de asemenea că unul din cetățenii săi a fost rănit și un altul este dat dispărut în atacul de la Istanbul.

Atacatorul a deschis focul asupra oamenilor duminică la 01.15 (22.15 GMT sâmbătă) într-un club în care între 700 și 800 de persoane sărbătoreau trecerea în anul 2017. Numeroase persoane s-au aruncat în apele înghețate ale Bosforului pentru a se salva, menționează presa turcă.

Clubul Reina este situat la câteva sute de metri de locul unde aveau loc petrecerea de Anul Nou, pe malul Bosforului.

Imaginile video publicate pe rețelele de socializare arată un bărbat în fața intrării clubului trăgând cu arma și provocând panică.

Casa Albă a condamnat un atac ‘oribil’. ‘Astfel de atrocități comise împotriva oamenilor nevinovați veniți să sărbătorească Anul Nou subliniază sălbăticia atacatorilor’, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate națională al SUA.

‘Este dificil să ne imaginăm o crimă mai cinică decât uciderea unor civili în timpul sărbătorii de Anul Nou. Cu toții avem datoria să combatem cu hotărâre agresiunile teroriste’, a afirmat președintele rus Vladimir Putin într-un mesaj de condoleanțe adresat președintelui turc Erdogan.

Președintele francez François Hollande a condamnat de asemenea atacul ‘cu forță și indignare’.

Turcia a fost recenta ținta a numeroase atacuri comise în special la Ankara și Istanbul. Membră a coaliției internaționale care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, Turcia a declanșat în august o ofensivă în nordul Siriei pentru a-i îndepărta pe jihadiști spre sud.

O femeie din Israel a fost rănită și o alta este dată dispărută după atentatul comis într-un club de noapte din Istanbul în noaptea de Anul Nou care s-a soldat cu cel puțin 39 de morți și 69 de răniți, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, relatează AFP.

‘O israeliană a fost rănită și este spitalizată, nefiind în pericol, în timp ce nu se știe situația unei a doua femei tot, cetățean israelian, care se afla în club în momentul atentatului’, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Zeci de mii de turiști israelieni se deplasează în fiecare an în Turcia, o țară care constituie una dintre destinațiile lor favorite.

Atacul comis în clubul de noapte din Istanbul, în timpul celebrării trecerii în noul an, a făcut 39 de morți, dintre care 16 străini, iar autorul său este căutat încă, a indicat, duminică dimineața, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult