Acasa InternationalGeopolitica Banca Greciei: Eşecul negocierilor va duce la ieşirea ţării din zona euro

Banca Greciei: Eşecul negocierilor va duce la ieşirea ţării din zona euro

scris de D.P.
29 afisari

Banca centrală a Greciei a avertizat miercuri că ţara va intra pe drumul dureros al incapacităţii de plată şi al ieşirii din zona euro, dacă Guvernul şi creditorii internaţionali nu vor reuşi să ajungă la un acord referitor la reforme.

Greek-debt-crisisContracţia economică se va accelera probabil în trimestrul al doilea, iar agravarea crizei a determinat retragerea din băncile elene a circa 30 de miliarde de euro în perioada octombrie 2014-aprilie 2015, potrivit băncii centrale.

„Incapacitatea de a ajunge la un acord ar marca începutul unui drum dureros care va duce iniţial la defaultul Greciei şi în ultimă instanţă la ieşirea ţării din zona euro şi, cel mai probabil, din Uniunea Europeană„, se arată într-un raport al Băncii Greciei.

Potrivit instituţiei financiare, acordul cu partenerii internaţionali are o importanţă istorică care nu poate fi ignorată.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârşitul lunii iunie. Grecia trebuie să plătească FMI în această luni datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult