Acasa InternationalGeopolitica Barack Obama şi noua politică a SUA față de Cuba

Barack Obama şi noua politică a SUA față de Cuba

scris de G. D.
2 afisari

Președinții american și cubanez, Barack Obama și Raul Castro, au deschis sâmbătă un nou capitol în istoria relațiilor dintre Washington și Havana, rostind amândoi la Summitul Americilor, ce se desfășoară în Panama, discursuri ce ar putea fi de referință în efortul de normalizare a acestor relații, care totuși întâmpină în continuare numeroase obstacole, consemnează agențiile AFP și EFE.

barack-obama-raul-castro-Astfel, Barack Obama a subliniat că noua politică a Statele Unite față de Cuba marchează un ‘moment de cotitură’ în spațiul latino-american. ‘Faptul că președintele Raul Castro și cu mine ne aflăm astăzi aici este un eveniment istoric’, a punctat liderul de la Casa Albă.

El a promis că Statele Unite ‘privesc către viitor’ și nu vor fi ‘prizonierele trecutului’ în relațiile cu statele din această regiune, răspunzând direct acuzațiilor președintelui ecuadorian, Rafael Correa, care a afirmat anterior că SUA ‘continuă intervențiile ilegale’ în America Latină, dând exemplul solicitărilor adresate Congresului de către Administrația de la Washington pentru alocarea de resurse în vederea ‘apărării libertății de expresie’ în Cuba, Venezuela, Ecuador și Nicaragua.

Obama a admis că în trecut politica Washingtonului pentru apărarea drepturilor omului pe continentul american nu a fost întotdeauna cea mai inspirată, dar a menționat în continuare că vremea intervențiilor SUA în această zonă a trecut.

La rândul său, liderul cubanez a susținut un lung discurs de 42 de minute, în care l-a caracterizat pe omologul său american drept un ‘om onest’, dar a criticat ceea ce Havana consideră a fi ingerințele precedentelor administrații de la Washington în afacerile interne ale Cubei și ale altor state latino-americane.

Raul Castro și-a exprimat totodată susținerea față de omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, ale cărui relații deosebit de tensionate cu Washingtonul au determinat Administrația americană să considere situația politică din Venezuela o ‘amenințare’ la adresa securității interne a SUA.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama și Raul Castro ar urma să aibă, tot sâmbătă, o scurtă conversație în marja summitului, care ar fi prima întrevedere între liderii SUA și Cubei după anul 1956.

În luna decembrie, ei au anunțat începerea unui proces de normalizare a relațiilor diplomatice dintre Washington și Havana, rupte din anul 1961.

Totuși, după o serie de contacte între oficiali de rang înalt din ambele țări ce au urmat acelui anunț, reluarea acestor relații pare să întârzie, existând în continuare unele obstacole majore, cum ar fi menținerea Cubei pe lista Departamentului american de Stat ce cuprinde statele care sprijină terorismul, sau neridicarea embargoului american instituit împotriva Cubei în anul 1962.

Raul Castro i-a cerut lui Barack Obama, în discursul rostit, să grăbească scoaterea țării sale de pe acea listă și ridicarea embargoului, însă liderul de la Casa Albă a amintit anterior că a făcut demersurile pe lângă Congres, al cărui vot favorabil este obligatoriu în astfel de chestiuni, dar cele două camere ale legislativului de la Washington, ambele controlate de republicani, încă manifestă unele rezerve. Barack Obama a relaxat parțial embargoul, în limita prerogativelor sale, dar autoritățile cubaneze consideră acest lucru ca fiind ‘insuficient’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult