Acasa InternationalGeopolitica Brexit: Nicio grabă pentru ieșirea Marii Britanii din UE

Brexit: Nicio grabă pentru ieșirea Marii Britanii din UE

scris de C.P.
11 afisari

Liderul taberei Brexit, Boris Johnson, a asigurat că ieșirea din Uniunea Europeană trebuie să se facă ‘fără grabă’, încercând să-i liniștească pe britanicii care trăiesc în străinătate și pe cetățenii UE care trăiesc în Regatul Unit, într-un editorial apărut luni, potrivit AFP.

Liderul taberei Brexit, Boris Johnson

Liderul taberei Brexit, Boris Johnson

De asemenea, el a cerut susținătorilor Brexit să ‘construiască punți’ cu cei care au votat să rămână în UE, un vot care a lăsat țara profund divizată, în contextul în care Scoția a sugerat posibilitatea unui nou vot pentru independență.

‘Singura schimbare — și ea nu va veni în grabă — este că Regatul Unit va ieși din sistemul legislativ incredibil de opac al UE’, scrie Boris Johnson într-un editorial publicat în Daily Telegraph.

‘Drepturile cetățenilor europeni care trăiesc în această țară sunt pe deplin respectate și va fi la fel pentru acei britanici care trăiesc în UE’, a asigurat fostul primar al Londrei și candidat la succesiunea premierului David Cameron.

‘Britanicii pot merge în continuare să lucreze în UE, să trăiască acolo, să călătorească, să-și facă studiile, să-și cumpere case și să se instaleze acolo’, spune el. ‘Va exista o cooperare europeană intensă și care se va intensifica în multe domenii: arte, științe, universități, protecția mediului’, a continuat Johnson.

El a cerut susținătorilor Brexit să ‘construiască punți’ cu adepții menținerii Regatului Unit în UE: ‘Avem o majoritate restrânsă și trebuie să facem totul pentru a-i liniști pe cei care au dorit să rămână. Noi trebuie să mergem la ei, să le vindecăm rănile, să construim punți pentru că unii resimt dezamăgire, pierdere, confuzie’, spune fostul primar al Londrei.

‘Climatul de reținere este de înțeles’, mai spune el, având în vedere avertismentele față de consecințele privind ieșirea din UE lansate în timpul campaniei, apreciind că acestea au fost ‘mult exagerate’.

Ca răspuns la declarația șefei guvernului scoțian, Nicole Sturgeon, care crede ‘foarte probabil’ un referendum privind independența Scoției, unde majoritatea oamenilor (circa 62%) au votat pentru apartenența Regatului Unit la UE, Boris Johnson a subliniat: ‘Am avut deja un referendum privind independența în 2014 și eu nu văd o mare dorință de a avea un altul în curând. Mai bine să fim împreună pentru a stabili o relație mai bună cu UE, bazată pe comerț și parteneriat liber’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult