Acasa InternationalGeopolitica Ce au făcut preşedintele SUA şi Raul Castro la întâlnirea mult aşteptată

Ce au făcut preşedintele SUA şi Raul Castro la întâlnirea mult aşteptată

scris de M.A.B.
15 afisari

Preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro şi-au strâns călduros mâinile şi au zâmbit în faţa camerelor de luat imagini, într-o întâlnire mult aşteptată, luni, la Palatul Revoluţiei din Havana, relatează AP online.
obama castroEste prima întâlnire între cei doi şefi de stat în cadrul vizitei istorice pe care Obama a început-o duminică în Cuba şi care marchează un moment de cotitură către o apropiere a relaţiilor între cele două ţări.

Obama şi Castro au schimbat câteva cuvinte, care au scăpat camerelor de televiziune.

Cei doi şefi de stat au trecut apoi în revistă trupe cubaneze, în prezenţa secretarului de Stat american John Kerry, consilierului în domeniul Securităţii Naţionale Susan Rice şi altor oficiali americani.
Aceasta nu este prima întâlnire între cei doi lideri. Ei şi-au dat mâna pentru prima oară în 2013, în Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela.

„Este o mare onoare să-i aduc un omagiu lui Jose Marti, care şi-a dat viaţa pentru independenţa patriei sale. Pasiunea sa pentru libertate şi autodeterminare continuă să trăiască în poporul cubanez astăzi”, a scris Obama în cartea de aur, după ce a depus o coroană de flori la memorialul Jose Marti.
Raul Castro s-a enervat în timpul unei conferinţe de presă comune cu liderul american Barack Obama, atunci când un jurnalist l-a întrebat despre deţinuţii politic din ţară. Preşedintele cubanez a sugerat că nu există astfel de prizonieri.
„Dă-mi o listă şi îi voi elibera (…) Dă-mi un nume sau o listă cu nume”, a spus Raul Castro când a fost întrebat de ce nu eliberează deţinuţii politic din Cuba.

„Dacă avem astfel de deţinuţi politic, atunci vor fi eliberaţi înainte să se termine noaptea”, a adăugat el.

Potrivit Observatorului pentru Drepturile Omului din Cuba, la sfârşitul anului trecut existau cel puţin câteva zeci de deţinuţi politic în Cuba.

Duminică, un protest al disidenţilor a fost dispersat de poliţie, iar câteva zeci de persoane au fost reţinute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult