Acasa InternationalGeopolitica Ce caută Sarkozy şi Cameron la Tripoli

Ce caută Sarkozy şi Cameron la Tripoli

scris de Ion Petrescu
2 afisari

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, împreună cu premierul Marii Britanii David Cameron au aterizat, în dimineaţa zilei de 15 septembrie a.c., la Tripoli.

Nicolas Sarkozy si David Cameron, la Tripoli

Conform informaţiilor furnizate de administraţia prezidenţială, această descindere politică comună va include şi un popas la Benghazi, oraşul unde s-a coagulat conducerea mişcării insurgenţilor, contra regimului colonelului Gaddafi, în urma revoltei începute în luna februarie 2011.

Şeful statului francez este însoţit de primul ministru britanic şi de filozoful francez Bernard-Henry Lévy. Atât Cameron, cât şi Lévy au fost – pe planuri diferite, dar complementare – sprijinitori ai răsculaţilor libieni. Miercuri, 14 iunie, un număr important din forţele speciale ale poliţiei franceze/CRS – după unele surse 160, după altele 80 – au fost mobilizate pentru a participa la o misiune de securizare în Libia, prima publicaţie franceză care a semnalat vizita fiind Marianne2.

Pentru această misiune, poliţiştii au fost aleşi pe bază de voluntariat şi au primit ordinul de a fi îmbrăcaţi în ţinută civilă:“blue jeans, încălţăminte suplă.”  Li s-a mai recomandat să poarte un rucsac de spate, care să conţină “trei litri de apă, o raţie de hrană şi şase pungi cu cereale.”  Poliţiştii au mai primit indicaţia să nu îşi ia cu ei legitimaţia profesională, aparatul de fotografiat sau telefonul mobil, ci doar vesta antiglonţ. Au fost înştiinţaţi că vor reveni în patrie vineri, 16 septembrie. Pe solul libian vor avea misiuni succesive, de asigurare a securităţii unui hotel, unui spital şi a unui punct de trecere în Tripoli.

Într-adevăr, programul delegaţiei franco-britanice include o vizită la un spital din capitala libiană, înaintea întâlnirii cu liderii Consiliului Naţional de Tranziţie, Moustapha Abdel Jalil şi Mahmoud Jibril, după care va urma un briefing de presă. Apoi, şeful statului francez şi premierul britanic se vor deplasa la Benghazi, unde se vor adresa mulţimii adunate în Piaţa Libertăţii.

Abia azi, Palatul Élysée a confirmat public că această călătorie era în studiu de două săptămâni. Se aştepta stabilizarea situaţiei din Libia, una mai degrabă fluidă şi azi. Anturajul lui Nicolas Sarkozy speră că acesta va fi primit ca un salvator al libienilor:“o baie de mulţime de care şeful statului nu se poate priva.”  Adevărul este că vizita lui Sarkozy a fost precipitată de turneul premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care, după ce a vizitat Egiptul şi a poposit în Tunisia va ateriza joi, 15 septembrie a.c., după-amiaza, la Tripoli.

Preşedintele Franţei i-a luat caimacul premierului Turciei, dar islamiştii libieni îl vor primi, cu mai mult entuziasm, pe Erdogan.

1 comentariu

BULA 15-09-2011 - 18:40

S-au dus sa inspecteze prada de razboi si sa se targuiasca la fata locului, sa stabileasca ce ia fiecare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult