Acasa InternationalGeopolitica Ce instrumente are România în dosarul fierbinte Siria

Ce instrumente are România în dosarul fierbinte Siria

scris de M.A.B.
5 afisari

Ce instrumente are România în dosarul fierbinte Siria? Politic, militar, umanitar sau economic. Ce spun despre subiect Iulian Fota, Dan Dungaciu, Victor Ponta, Traian Băsescu şi Titus Corlăţean.

Ce instrumente are România în dosarul fierbinte Siria

Ce instrumente are România în dosarul fierbinte Siria

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Iulian Fota a afirmat că România ar putea contribui în Siria politic, militar, umanitar sau economic, autorităţile fiind pregătite inclusiv pentru evacuarea românilor din Siria, dacă va fi nevoie. Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că România are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice în Siria, dar nu se va poziţiona până când nu se vor pronunţa experţii ONU, punctând faptul că poziţia ţării noastre este legată de prudenţă, dar şi de solidaritate cu aliaţii săi. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, referindu-se la o eventuală intervenţie militară în Siria, că România face parte dintr-o alianţă a ţărilor democratice şi va fi solidară. Victor Ponta a precizat că o decizie în acest sens nu se poate lua decât în CSAT.

Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, susţine că Rusia are tot interesul din lume ca Statele Unite ale Americii (SUA) să fie implicată în cât mai multe războaie. La rândul său, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, afirmă că folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă

Iulian Fota: România are la dispoziţie o paletă largă de instrumente

„Sunt mai multe planuri unde noi putem contribui şi este suficient să vă uitaţi la misiunile la care noi am participat până acum. Putem contribui politic şi solidarizarea în primul rând are o semnificaţie politică. Putem contribui militar, fie prin participare semnificativă la operaţiuni, fie prin sprijin pe care-l putem da acestor operaţiuni militare. Putem contribui umanitar, am făcut-o şi altă dată. Putem contribui economic, asistenţa economică având şi ea un important aspect umanitar„, a declarat miercuri Iulian Fota la RFI.

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională afirmă că România are la dispoziţie „o paletă largă de instrumente” pe care le poate utiliza în funcţie de discuţiile pe care le va avea cu aliaţii săi, transmite Agerpres. „În perioada următoarelor ore se va face o intensă evaluare a situaţiei internaţionale, a informaţiilor pe care atât organizaţiile internaţionale, cât şi anumite state le au, pentru a avea o imagine cât mai corectă a tabloului. Evident, se evaluează implicaţiile. Dosarul sirian este extrem de complicat. De aici şi apelul la prudenţă al preşedintelui Băsescu”, a mai spus Iulian Fota.

De asemenea, Iulian Fota a explicat rolul militar pe care ar putea să-l aibă România în Siria. „Putem avea militar un rol mai scăzut, putem avea militar un rol mai bine conturat, asta va depinde de deciziile ce vor fi luate în următoarele ore sau zile şi bineînţeles de modul în care din punct de vedere militar vor arăta aceste operaţiuni. În presa internaţională se vorbeşte de cel puţin patru sau cinci scenarii, de la un scenariu punctual şi de intensitate scăzută, până la un scenariu mai amplu, care presupune la extremă inclusiv o prezenţă militară sporită în regiune. Sunt multe opţiuni deschise, sunt multe discuţii antamate în acest moment. Cred că încă mai e, chiar dacă-i mică, o şansă ca şi negocierile diplomatice totuşi să ducă la deblocarea situaţiei. Dacă nu, situaţia umanitară de acolo este mult prea complicată ca să fii impasibil şi indiferent şi este probabilă şi folosirea forţei militare”, a adăugat consilierul prezidenţial.

Iulian Fota a afirmat că statul român este pregătit pentru o eventuală evacuare a românilor din Siria. „Le-am purtat foarte bine de grijă până acum (n.r. românilor din Siria) şi aici eu cred că trebuie lăudate instituţiile statului pentru eforturile pe care le-au făcut. Ne străduim cât putem să le purtăm în continuare de grijă acestor zece mii de români, venindu-le în întâmpinare acolo unde ei vor considera că au nevoie de asistenţa statului. (…) Suntem deschişi să discutăm, să analizăm orice cerinţă, orice necesitate, orice opţiune. În momentul ăsta ne facem şi noi propriile evaluări, avem resurse pe care le putem folosi, inclusiv pentru un astfel de scenariu (evacuarea românilor-n.r.), dacă va fi nevoie. Statul român este pregătit, are o logistică suficientă pentru ca dacă e nevoie să facem şi evacuări”, a mai spus consilierul prezidenţial la RFI.

Victor Ponta: România va fi solidară cu aliaţii săi

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, referindu-se la o eventuală intervenţie militară în Siria, că România face parte dintr-o alianţă a ţărilor democratice şi va fi solidară.

„Facem parte dintr-o alianţă de care suntem foarte mândri, o alianţă a ţărilor democratice şi că evident vom fi ca întotdeauna solidari. Acestea sunt decizii care se iau la nivel european, la nivel NATO şi la nivelul CSAT”, a afirmat premierul răspunzând unei întrebări referitoare la poziţia României în privinţa unei posibile intervenţii militare în Siria.

Victor Ponta a precizat că o decizie în acest sens nu se poate lua decât în CSAT. „Când va exista un CSAT pe această temă, evident că acolo se iau deciziile”, a subliniat Ponta.

Traian Băsescu: Prudenţă, dar şi de solidaritate cu aliaţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că România are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice în Siria, dar nu se va poziţiona până când nu se vor pronunţa experţii ONU, punctând faptul că poziţia ţării noastre este legată de prudenţă, dar şi de solidaritate cu aliaţii săi. „Există analizele noastre cu privire la utilizarea gazelor toxice de luptă în Siria, dar nu avem nicio certitudine. Imediat ce vom avea o poziţie a experţilor ONU, România se va pronunţa. Dar, până atunci, avem doar informaţii neconfirmate. Sigur că excludem posibilitatea să avem vreun fel de relaţii cu vreun stat care ar fi utilizat gaze toxice de luptă, indiferent care ar fi numele acestuia. Dar, până atunci, poziţia mea este legată de prudenţă”, le-a spus preşedintele ambasadorilor, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

Traian Băsescu a subliniat că pentru România esenţa o reprezintă „consecvenţa şi prudenţa”. „Sigur, prudenţa noastră are o limită, şi anume aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Până când acest lucru se întâmplă, opţiunea mea este pentru prudenţă şi pentru menţinerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum, fie că vorbim de Orientul Mijlociu, de Siria, de Primăvara Arabă. (…) Prudenţa nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri, dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri”, a afirmat preşedintele.

Pe de altă parte, şeful statului şi-a exprimat convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară. „Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi, dar în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, nu vom avea ezitări, dar până atunci recomand prudenţă”, a conchis Traian Băsescu.

Dan Dungaciu: Interesul Rusiei este ca SUA să fie implicate în cât mai multe războaie

Sociologul şi geopoliticianul Dan Dungaciu a afirmat, la Realitatea TV, că Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie. „În ceea ce priveşte implicarea Rusiei, sigur că Rusia este, dintre toţi actorii internaţionali, actorul cu cel mai mare interes în Siria. Interesul american ţine mai degrabă de armele chimice, americanii le-ar vrea controlate. Ruşii, însă, sunt în faţa singurului cap de pod pe care-l au în regiune în Orientul Mijlociu. Ruşii investesc în industria de oţel, gaz, petrol, vânzarea de arme. Deci, tot acest comerţ pe care Rusia îl face cu Siria este consistent cel puţin în perspectiva cifrelor comerciale pe care le utilizează acolo. Rusia are un interes”, a explicat Dan Dungaciu în cadrul emisiunii Jocuri de Putere.

„Pe de altă parte, şi asta e chestiunea cea mai interesantă, Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie. Pare paradoxal, când America este implicată în Afganistan, în Irak, în Siria. Dar Rusia se simte mai bine, pentru că vede într-un fel şi energiile şi puterile americane aruncate în zone, care îi permit ei să respire pe zona de interes imediat. Şi, cred că dacă ar fi să discutăm incidenţa acestui conflict, şi a Orientului Mijlociu în general, pentru România cred că principalul efect este că Federaţia Rusă are sau riscă să aibă o marjă de manevră mai mare în spaţiul pe care ea îl consideră al vecinătăţii apropiate, când America este implicată în alte teatre de operaţiuni. Sigur că America, dacă se va implica acolo, s-ar putea ca Iranul să devină următoarea ţintă şi asta să fie explicaţia pentru care iranienii trimit mesaje unul după altul. Pentru că vor rămâne singuri în faţa Statelor Unite. Rusia are câştig, chiar dacă America se implică. Asta trebuie să ne preocupe pe noi. Pentru că America s-ar putea să nu aibă timp să se ocupe aşa cum am fi vrut de regiunea extinsă a Mării Negre, o poveste începută, încheiată nu neaparat foarte pozitiv, dar care riscă să rămână fără partea a doua tocmai pentru că America e implicată în partea aialaltă. Ruşii îşi vor urmări foarte atent interesul în zone care ne privesc şi pe noi nemijlocit”, a declarat Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, fost consilier prezidenţial al preşedintelui R Moldova, Mihai Ghimpu.

Titus Corlăţean, îngrijorat de deteriorarea situaţiei din Siria

România este îngrijorată de deteriorarea situaţiei din Siria, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române care se desfăşoară la Bucureşti, apreciind că este important ca misiunea ONU aflată în această ţară să poată finaliza cât mai rapid investigaţiile privind posibilitatea folosirii armelor chimice.

„Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea accentuată a situaţiei din Siria. Atacuri, precum cele din ultima perioadă, în special cele despre care există suspiciuni privind utilizarea armelor chimice şi care au produs un număr important de victime, nu pot fi justificate. Le condamnăm cu fermitate. Folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă. Este important ca misiunea ONU aflată pe teren să poată finaliza cât mai rapid şi fără niciun fel de impedimente investigaţiile necesare. Ne aşteptăm ca experţii ONU să beneficieze de deplina cooperare la faţa locului”, a spus Corlăţean.

El a subliniat că experţii ONU pot oferi întregii comunităţi internaţionale o analiză obiectivă privind posibilitatea folosirii armelor chimice în Siria. „În aşteptarea rezultatelor cât mai rapide ale anchetei ONU şi a dezbaterilor din forurile abilitate, şi am în vedere Naţiunile Unite în primul rând, România va continua consultările constante cu partenerii şi aliaţii noştri europeni şi euroatlantici”, a arătat ministrul. Corlăţean a subliniat că România împărtăşeşte mesajul Înaltului Reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice care să pună urgent capăt crizei din Siria. De asemenea, el a indicat faptul că, la fel ca partenerii săi internaţionali, România condamnă orice acţiune care încalcă drepturile internaţionale şi drepturile fundamentale ale omului şi consideră că este „loc pentru unitate în astfel de cazuri”.

Ministrul de Externe a mai spus că România este mai îngrijorată de situaţia din Siria deoarece un număr important de români se află în această ţară şi a punctat că MAE urmăreşte evoluţiile şi face tot ce-i stă în putinţă împreună cu alte instituţii ale statului pentru acordarea de sprijin şi protecţie consulară acestora.

32 comentarii

Tache 29-08-2013 - 05:36

Agentia de stiri iraniana Fars, care este o agentie serioasa, a preluat un articol de pe site-ul WhatDoesItMean al lui David Booth, care este un agent dovedit de dezinformare. Dar ideile sunt deosebit de interesante.

Articolul spune ca Vladimir Putin ar fi ordonat, in cazul unui atac occidental asupra Siriei, un atac masiv al armatei ruse asupra Arabiei Saudite. Seful serviciilor de informatii saudite, printul Bandar, s-a intalnit cu Vladimir Putin acum o saptamana si ceva si l-ar fi amenintat cu atacuri ale teroristilor ceceni asupra jocurilor olimpice de la Soci, din 2014, precum si cu alte atacuri pe teritoriul Federatiei Ruse. Printul Bandar l-a asigurat de controlul total, precum intrerupatorul de lumina, pe care Arabia Saudita il are asupra teroristilor ceceni. Aceasta este o amenintare directa asupra securitatii si integritatii teritoriale ale Federatiei Ruse.

Se stia public, de mai mult de o luna de zile, de atacul chimic care urma sa se produca in Siria, datorita interceptarii comunicatiilor firmei private de mercenari britanici Britam Defence si a schimbului de emailuri diintre Philip Doughty, fondatorul companiei si David Goulding, directorul companiei, care au fost facute publice acum o luna de zile. Acestia vorbesc de o oferta saudito-qatareza, in care sunt implicate sume enorme de bani, pentru ca Britam Defence sa organizeze acest atac chimic, prin intermediul personalului ucrainian vorbitor de limba rusa care lucra in firma.

Articolul poate fi citit aici :

http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=78418

BULA 29-08-2013 - 06:57

„Mărturiile martorilor şi celor care au suferit în Eastern Guta de pe urma gazului sarin „indică în mod clar că gazul sarin a fost folosit de rebelii din opoziţie”, a declarat pentru televiziunea elveţiană Carla del Ponte, membru al comisiei care se ocupă de investigarea posibilelor încălcări ale drepturilor omului în Siria.
„Comisia de experţi nu a descoperit urme de utilizare a gazului sarin de către trupele siriene guvernamentale”, a subliniat Carla del Ponte.
Miercuri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că experţii ONU care lucrează în Siria au nevoie de timp pentru a face un raport.”

http://romanian.ruvr.ru/news/2013_08_28/Carla-del-Ponte-In-Siria-arma-chimica-a-fost-folosita-de-rebeli-8063/

andra 29-08-2013 - 08:16

Gazul sarin a fost folosit, cel mai probabil, de catre un functionar inferior al regimului de la Damasc. Nu stim in ce scop. Rezultatul insa este urmatorul: Statele Unite se afla in fata unui nou Vietnam in Orientul Mijlociu.

BULA 29-08-2013 - 09:16

Asta o bagasi de la tine citire.

un crestin 29-08-2013 - 09:19

“Facem parte dintr-o alianţă de care suntem foarte mândri, o alianţă a ţărilor democratice şi că evident vom fi ca întotdeauna solidari.” – zice Ponta. Uite ca Polonia nu este chiar asa de mandra si nici solidara. O fi mai proasta decat Ponta?

Jos palaria in fata Doamnei Carla del Ponte. Dumneaiei rascumpara vremea incercand sa indrepte erorile de la Haga…

urbos 29-08-2013 - 10:07

Dar de Bashina nu latri nimic caine? Doar Ponta te freaca? Hahaha!

un crestin 29-08-2013 - 15:57

Ashe, apara-l pe bully movie c-o ia orbeste inainte si da cu oistea in gard

salut 29-08-2013 - 16:01

Altfel nu se alia cu Jigodia Nationala, nu-ti face teama!

urbos 29-08-2013 - 16:05

Lagabiule, n-am inteles pe cine apar, eu vreau sa-ti aud guitatul in legatura cu Basescu. Guita ma penticostal imputit despre Bashina, sau se da cu rusii? Hahahaha!

un crestin 29-08-2013 - 19:18

Raspunsurile mele la tema cu penticostalii mi le-ai taiat, nu-i asa ? Nu-i bai, ca si eu te-as sterge pe tine si murdariile cu care scrii pe peretii forumului.

Despre Basescu eu nu am ce scrie. Aci-i 2014 si s-a dus
La rand si la zi sunteti voi useleii, rockerii, zgonea cu ciocanul, rege international ortodox, si alte blasfemii si implementari de casatorii de acelasi gen.

un crestin 29-08-2013 - 23:25

Multumesc, Ancuta !. Vino mai des ca poate, poate se va rusina urbos sa-si dea izmenele jos. in prezenta unei doamne.

ANCUTA 30-08-2013 - 00:56

Da pe dracu, urbos nu si-i da jos ca n-are de ce, i s-a rupt elasticul in izmene, si ce mai, profitai si eu de el, chit ca nu-i barbat…

urbos 30-08-2013 - 01:06

Ancuto, vezi ca labagiul penticostal si ji danit vrea sa ti-o traga in cur. Crede ca esti muyere.

urbos 30-08-2013 - 01:31

Ancuto, labagiul penticostal si ji danit cred ca-l pitziga pe sub limba, ce-l lua si pe crestinu sa pomeneasca de izmene. Muya ma-si ne-a compromis pe amidoi, de unde ma-sa o fi stiind?

UnUL 30-08-2013 - 01:38

HAHAHA, uite unde zace onoarea, fie-va rusine la amindoi, cu viata indecenta, ca animalele. Va mai dati si mari crestini, nemernicilor, mai si publicati apucaturile voastre indecente. Monstrilor, te mai vad urbos ca te dai mare filozof, iar pe ancuta nu-l credeam in stare de asa ceva,penibil domnilor, penibil.

jan dinu 30-08-2013 - 01:43

Foaie verde loboda,
sobru suje-n popota
iata vine-n ropota
anca mica zishe ancuta
cade-n bratul tare-n huttza

JD-USA

Lupu Ardelean 30-08-2013 - 02:42

Imi bag aia circumcisa in ma-ta lui urbos…perversule…

Antibasistul 30-08-2013 - 03:05

Bag-o in ji dancile tale impuțite!

UnUL 30-08-2013 - 07:16

@Falsul UnUL de la 1:38
Te rog ai bunul simț și nu-ți mai semna postările cu nick-ul meu. Furtul de nick-ur e un obicei penibil, practicat îndeosebi de USL-inoși.
P.S. Te anunț că eu noaptea dorm, nu stau pe forumuri.

UnUL 29-08-2013 - 09:47

Atacul cu gaz sarin a avut loc și nu poate fi contestat. Rămâne însă de văzut cine l-a comis, la ordinul cui și cu ce scop. Poate n-ar strica să ne amintim de celebrul bombardament comis asupra civililor la Saraievo, care a declanșat intervenția Nato. „Post-festum”, s-a dovedit că atacul – cu multe victime civile – a fost comis nu de sîarbii incriminați și „pedepsiți” pentru el, ci de musulmanii înșiși, pentru a provoca intervenția occidentailor împotriva Serbiei.

BULA 29-08-2013 - 13:48

Cand nu iese cum ati planuit voi, o dati la-ntors. Ati avut ghinion cu Carla del Ponte, care a spus adevarul.

UnUL 29-08-2013 - 15:01

„Ați”, cine? Bulișor. Și deocamdată nu mă iau nici după ce spun americanii nici după Carla del Ponte, aștept rezultatele misiunii ONU, care analizează situația la fața locului. Mă mulțumeam doar să recomand prudență, cum a fpcut-o și Președintele.

salut 29-08-2013 - 16:00

UnUL
29-08-2013 at 15:01
…. Mă mulțumeam doar să recomand prudență, cum a fpcut-o și Președintele.”
===================

Kk a facut presedintele azi? E de calitate corespunzatoare? Sa fii atent, sa nu cumva sa faci kk inaintea presedintelui; se supara pe tine si maine nu te lasa sa-i mai gusti produsele. Il pune doar pe tomi sa se pise pe tine, sa te tina ud !

UnUL 29-08-2013 - 17:11

Salaud, puiule, ești tot mi vulgar, mai mitocan și mai penibil pe zi ce trece. perseverează, dacă vrei să intri în cartea recordurilor!

ValVerde 29-08-2013 - 17:25

Nu, nu…intodeauna a fost asa…asta nu poate progresa nici in prostie, ca s-a nascut cu forma ei absoluta.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 17:36

@La vache Que RIT ,

Nu e frumos , sa-ti DENIGREZI

IUBIREA !

ValVerde 29-08-2013 - 17:40

Pe tine te iubesc un pic mai mult ca pe el.

Pe el il iubesc ca pe un sut in koie cu copita din dotare, pe tine te iubesc ca pe un sut in koie cu piciorul descult, cum umbli toata ziua.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 17:49

MERCI , des toutes COEurS,

Asa o declaratie fina, te surmonteaza !

La VIE e tres, tres BELLEs ,

Quand la Vache …RIT !

UnUL 29-08-2013 - 17:59

Tu cîte inimi ai, Parpangheluș, de mulțumești „din toate inimile”? Voia să scrii : „Merci de tout coeur!”
P.S. Partea a doua, cu vaca ce râde e foarte nostimă.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-08-2013 - 18:06

Mi swe PARE CORECT sa ma …ATENTIONEZI ,

permanent ,

io , nu ma supar !

VIVE la FRANCE ,

mon amiSSSSSSSSSSSSSSSSS!

UnUL 29-08-2013 - 18:07

Da, dar ți-am apreciat și umorul!

salut 30-08-2013 - 17:26

@ „UnUL
30-08-2013 at 07:16

@Falsul UnUL de la 1:38
Te rog ai bunul simț și nu-ți mai semna postările cu nick-ul meu. Furtul de nick-ur e un obicei penibil, practicat îndeosebi de USL-inoși.[…]”

===============================

Uite mai UnULe de ce spun ca esti complet imbecil, prostalanul forumului. In fiecare zi ai cel putin un exemplu in care perciunatii sau pupincuristii lor (care numai de usl-ism nu pot fi banuiti), pe care ii pupi in koor mereu, fura si folosesc nick-urile altora….

dar tu zici pe invers, in ciuda tuturor evidentelor.

Daca n-ai fi total retardat, macar te-ai abtine.

Ca sa nu mai vorbesc si despre nick-uri multiple, ca acest Congo, Ciufulici, Morcova Vesela si inca vreo 10, DXN alias Ancuta, UnUL alias Un Roman plus alte vreo sase nick-uri, etc. Vrei sa-ti mai dau vreo 200 de exemple din primele pagini ale arhivei, mai bou basist?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult