Acasa InternationalGeopolitica Ce pretenţii are Grecia de la UE

Ce pretenţii are Grecia de la UE

scris de C.S.
34 afisari

Grecia le solicită partenerilor din zona euro o soluție provizorie pentru nevoile sale de finanțare care să acopere restul lunii iulie, în timp ce este discutat un acord pe termen lung, a declarat marți un oficial guvernamental grec, citat de Reuters.

summit ue grecia‘Propunerea părții elene este pentru o reglementare pentru perioada de până la sfârșitul lunii… pentru a putea pregăti acordul mare în timpul acestei perioade scurte’, a spus oficialul citat.

Un summit european excepțional pe tema Greciei va avea loc duminică la Bruxelles, a anunțat marți seară șeful guvernului italian, Matteo Renzi, care și-a exprimat speranța într-o întâlnire „decisivă” pentru a evita ieșirea țării din zona euro, potrivit AFP.

„Vom convoca o reuniune, duminică, pe care ne-o dorim decisivă”, a afirmat Matteo Renzi la finalul unui summit al zonei euro consacrat dosarului grec.

„Sper și cred că o soluție definitivă va fi posibilă duminică”, a declarat el.

Zona euro a arătat marți „voința politică de a da o nouă șansă Greciei”, a afirmat noul ministru elen de finanțe, Euclid Tsakalotos, la finalul unei reuniuni cu omologii săi, desfășurată la Bruxelles, scrie AFP.

În scurte declarații pentru presă, Euclid Tsakalotos s-a referit, de asemenea, la „progresele” din cursul ședinței Eurogrupului la care tocmai asistase, înainte de summitul zonei euro convocat de urgență după referendumul grec asupra planurilor de redresare propuse de creditori.

Întrebat despre faptul că Grecia nu a prezentat oficial noi propuneri pentru un acord cu creditorii în cursul acestei reuniuni, el a subliniat că „este mai complicat decât asta”. „Vom vedea dacă se va întâmpla în această seară sau mâine”, a adăugat el.

„Miniștrii au fost dezamăgiți”, propunerile Atenei „ar fi accelerat lucrurile (…), timpul este și mai scurt ca înainte”, a comentat o sursă europeană.

Pentru o altă sursă însă, Euclid Tsakalotos, care l-a înlocuit pe controversatul Yanis Varoufakis după demisia sa de luni, a „reușit examenul de prezentare” în fața omologilor săi.

„El a confirmat că Grecia solicită un nou program, pe doi sau trei ani, cum cer germanii”, a adăugat această sursă.

Premierul elen, Alexis Tsipras, urma să ofere în cursul summitului mai multe detalii cu privire la reformele acceptate în schimb. Dacă acest plan este acceptat, zona euro ar putea să deblocheze foarte repede un „împrumut punte” (bridge loan) pentru a evita falimentul țării, a precizat sursa.

În acest „scenariu ideal”, liderii zonei euro ar urma să se reunească din nou duminică la Bruxelles, potrivit aceleiași surse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult