Acasa InternationalGeopolitica UPDATE – Cel puţin 100 de persoane au fost ucise de explozii în Iran la ceremonia de comemorare a generalului Qassem Soleimani

UPDATE – Cel puţin 100 de persoane au fost ucise de explozii în Iran la ceremonia de comemorare a generalului Qassem Soleimani

scris de A.H.
174 Afisari

UPDATE  – Cel puţin 103 persoane au fost ucise, iar alte 170 au fost rănite într-o dublă explozie, miercuri, în apropiere de mormântul generalului irakian Qassem Soleimani, în timp ce Iranul comemorează patru ani de la asasinarea acestuia de către Statele Unite, relatează AFP.

UPDATE – Două explozii provocate de „atacuri teroriste” au ucis peste 70 de persoane şi rănit alte zeci în apropierea unui cimitir din Iran, unde avea loc o ceremonie de comemorare a asasinării comandantului Forţei Al-Quds din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului în 2020, generalul Qassem Soleimani, într-un atac cu dronă al Statelor Unite, a relatat miercuri presa de stat iraniană, citată de Reuters.

Televiziunea de stat iraniană a raportat o primă şi apoi o a doua explozie în timpul ceremoniei ţinute în cimitirul din oraşul Kerman (sud-est), unde este înmormântat Soleimani.

Nournews, agenţie semi-oficială, a relatat mai devreme că „mai multe recipiente cu gaz au explodat pe drumul ce duce la cimitir”.

Televiziunea de stat a arătat echipe de salvare ale Semilunii Roşii evacuând răniţii de la ceremonie, la care sute de iranieni se adunaseră pentru a comemora moartea lui Soleimani. Potrivit unor agenţii de presă iraniene, cel puţin 50 de persoane au fost rănite.

„Incidentul este un atac terorist”, a afirmat televiziunea de stat, citându-l pe Rahman Jalali, adjunct al guvernatorului provinciei Kerman, în sudul Iranului, adaugă France Presse.

„Echipele noastre de răspuns rapid evacuează răniţii (…). Dar există valuri de mulţimi care blochează drumurile”, a declarat Reza Fallah, şeful Semilunii Roşii în provincia Kerman, la televiziunea de stat.

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise într-un cimitir din Iran, unde avea loc o ceremonie pentru a marca uciderea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani, a anunţat presa de stat, relatează Sky News.

Potrivit relatărilor, au avut loc două explozii la locul din oraşul Kerman unde este înmormântat fostul comandant al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Postul Irib a declarat că alte 60 de persoane au fost rănite de exploziile produse în timpul ceremoniei care se desfăşura în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din oraşul Kerman. 

Un oficial iranian a descris exploziile ca fiind „atacuri teroriste”, potrivit presei de stat. Acestea survin la o zi după ce nr.2 al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a murit într-o explozie la Beirut.

O înregistrare video care a circulat online pare să arate mai multe cadavre întinse pe pământ.

Qassem Soleimani, care a fost cândva cel mai important general iranian, a fost asasinat într-un atac cu dronă al SUA,  la 3 ianuarie 2020, în timpul unei vizite pe care o făcea în Irak pentru a se întâlni cu premierul de atunci Adil Abdul-Mahdi. Atacul cu dronă a provocat o criză diplomatică majoră între SUA şi Iran, ceea ce a dus la lovituri de ripostă cu rachete împotriva unor baze militare americane din Irak şi a împins cele două ţări în pragul războiului. Una dintre rachetele iraniene trase ca ripostă a lovit din eroare un avion civil ucrainean cu 176 de persoane la bord care decolase de pe aeroportul din Teheran cu destinaţia Kiev.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS